Mer overskudd Bedre fordøyelse Bedre fokus Ned i vekt med kraftmat

5 matvarer med høyt kolesterolinnhold som er super sunne

I årevis har vi blitt fortalt at mat med høyt kolesterol innhold øker risikoen for hjertesykdom. Men i de siste årene har det kommet mange studier som viser at dette ikke nødvendigvis stemmer.

Spis deg ned i vekt og til mer energi med vår kostholdsplaner

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Mat med høyt kolesterol er næringsrike!

Kolesterol som finnes i maten har liten effekt på kolesterolet i blodet hos de fleste mennesker.

Det meste av kolesterolet i blodet produseres av leveren din. Når du spiser mat med høyt nivå av kolesterol vil leveren produsere mindre. dette justeres kontinuerlig. (1)

I tillegg er er studier som antyder at å spise mat som inneholder kolesterol ikke har noen forbindelse til hjerteinfarkt eller hjerneslag. (2).

Faktisk så er det mange av de mest næringsrike og sunne matvarene som inneholder mest kolesterol.

Her har du 5 matvarer som har et høyt innhold av kolesterol, men som er super sunne.

1. Oster

Ost smaker godt og passer til mange forskjellige matretter. 30 gram med cheddarost inneholder 7 gram med proteiner og vil gi deg 15% av ditt daglige behov av kalsium. (3). 

Enkelte vil unngå ost på grunn av ostens høye innhold av mettet fett. Dette er fordi mettet fett har lenge vært linket til økt fare for Hjerte- og karsykdommer. Om du er en av de som fortsatt er redd for mettet fett bør du lese: Sannheten om mettet fett.

Meieriprodukter som dette har høyt innhold av protein og lavt innhold av karbohydrater. Og dette kan faktisk føre til vektnedgang og økt muskelmasse. (4)

2. Egg

Egg er noe av det mest næringsrike du kan spise. To store egg gir deg 13 gram med protein, 56% av ditt daglige behov for selen, i tillegg til en god dose med riboflavin, vitamin B12 og kolin. (5)

Dessverre er det mange som dropper å spise eggeplommen og bare spiser eggehviten. Gjør du dette vil du miste muligheten til å få i deg de fleste næringsstoffene. Det er nemlig i plommen alle næringsstoffene befinner seg. I selve eggehviten er det stort sett bare proteiner.

I tillegg så inneholder eggeplommer antioksidantene lutein og zeaxantin som reduserer risikoen for øyesykdommer, deriblant grå stær. (6,7). 

Egg kan også senke blodsukkernivået og gjøre at du føler deg god og mett.

3. Lever

Lever er noe av det sunneste du kan spise. 100 gram med lever vil gi deg 27 gram med protein i tillegg til en god porsjon med vitaminer og mineraler. Faktisk så inneholder lever mer enn 600% av ditt daglige behov for vitamin A og over 1000% av ditt daglige behov for vitamin B12. (8).

28% av ditt daglig behov av jern kan dekkes av 100 gram lever. Det er viktig å nevne at dette er hemform verdien av jern og det er denne som er lettest for kroppen å absorbere. (9). 

100 gram med lever inneholder også 339 milligram med kolin som er et viktig næringsstoff som beskytter hjernen, hjertet, lever og muskler. Sammen med egg er lever en av naturens beste kilder på kolin. Dette er spesielt viktig for dette er et næringsstoff folk sliter med å få i seg. (10,11).

4. Torskeleverolje

Bare en spiseskje inneholder 453% av daglig behov av Vitamin A og 170% av daglig behov for Vitamin D. Torskeleverolje har også et høyt innhold av omega 3 fettsyrer. Disse har mange helsefordeler som inkluderer redusert risiko for hjerte og karr sykdom, i tillegg til at de beskytter hjernen. (12,13,14). 

Det finnes også forskning som sier at Vitamin D og Omega 3 fettsyrer jobber sammen for å beskytte deg mot enkelte typer kreft. (15).

5. Sardiner

Sardiner er ekte supermat. 100 gram med sardiner gir deg 25 gram med protein, 24% av ditt daglige behov for vitamin D, 29% av daglig behov for kalsium og 96% av selen. (16) 

I tillegg inneholder det 982 milligram med omega 3 fettsyrer. Omega 3 fettsyrer kan også redusere symptomene til folk med depresjon. I en studie som gikk over 12 uker rapporterte 69% av de som tok omega-3 fettsyren EPA en reduksjon i symptomer på depresjon. (17).

Del Innlegget

Spis deg ned i vekt og til mer energi med vår kostholdsplaner

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Abonner på nyhetsbrev

Vi sender ut ukentlige nyhetsbrev som inkluderer: tips og inspirasjon, samt nyttige lenker

Ingen søppelpost. Avmeld når som helst.