Hvordan en vanlig dag med kraftmat bør se ut

På kraftmat skal du spise mellom 3 og 2 måltider og ingen snacks. Det er selvfølgelig unntak, men som en tommelfingerregel bør du ikke spise oftere enn dette. Dessuten vil du ikke ha behov for det, nå som du ikke overlesser kroppen med søppelmat.

Det er flere måter du kan tilnærme deg dette på, og den mest kjente metoden er det som kalles periodisk faste. Du har kanskje hørt om 8/16-dietten? Dette betyr at du har et spisevindu som varer i 8 timer og faster i 16 timer. Vi anbefaler dette fordi kroppen til enhver tid vil gjøre én av to ting: enten fordøye eller reparere.

Fordøyelsen krever enormt med energi, og mesteparten av energien du får fra maten går faktisk til fordøyelse. Når du ikke spiser, får fordøyelsen en pause, og kroppen kan fokusere på andre områder.

Her er to eksempler på hvordan du kan komme i gang med periodisk faste.

Eksempel 1:

  • Spis frokost til vanlig tid, i dette eksempelet kl. 8:00.
  • Spis lunsj kl. 12:00.
  • Spis middag kl. 16:00.
  • Hvis du blir sulten rundt kl. 18:00, kan du ta et mellommåltid.

Eksempel 2:

  • Er du ikke sulten om morgenen? Da kan du droppe frokosten.
  • Spis lunsj kl. 12:00.
  • Spis middag kl. 16:00.
  • Hvis du blir sulten rundt kl. 18:00, kan du ta et mellommåltid.

Etter en stund på kraftmat vil du kanskje merke at du ikke har behov for like mange måltider. Kanskje du oppdager at frokost ikke lenger er nødvendig for deg. Det er ikke noe problem å droppe den, siden du nå forbrenner fett i stedet for karbohydrater. Du vil forbrenne ditt eget kroppsfett og ha mer enn nok energi til å holde deg gående til lunsj.

Frokost – Fett & proteiner

Frokost bør inneholde fett og proteiner. Dette kickstarter fordøyelsen, og er skånsomt for tarmen. Velg en lavkarbofrokost og unngå for mange karbohydrater. Hvis du er glad i å spise brød eller knekkebrød til frokost, kan du vurdere et lavkarboalternativ. Det finnes mange gode alternativer til frokost.

Noen forslag til frokost kan være: Smoothie, egg med kylling- eller kalkunskinke, eller kanskje en kefirskål med cottage cheese, nøtter og litt bær. Men ikke begrens deg til disse forslagene; det finnes så mange deilige alternativer! Å inkludere litt fermentert mat til frokost er også en god idé.

Lunsj – Viktig å planlegge

Lunsj bør også inneholde fett og proteiner. Selv om du bør begrense inntaket av karbohydrater, kan du tillate deg litt mer karbohydrater til lunsj enn til frokost. Noen surdeigsskiver med pålegg er helt greit.

Kraftsuppe er et utmerket valg til lunsj, da mange foretrekker varm mat midt på dagen. Husk å tilsette litt ekstra protein for å holde deg mett fram til middag, for eksempel egg, skinke, bacon eller linser. Vurder å investere i en mattermos for å ta med maten på jobb eller når du er på farten. Fermentert mat til lunsj er også gunstig for tarmhelsen.

Middag – Godt med grønt

Middag er dagens hovedmåltid, og det bør inneholde proteiner, fett, grønnsaker og karbohydrater, selvfølgelig i riktige mengder.

Forestill deg at du deler middagstallerkenen din i to; den ene halvdelen skal fylles med grønnsaker. Av den gjenværende halvdelen, del den igjen i to. På den ene siden legger du en proteinkilde, som kjøtt eller fisk. Da står du igjen med ¼ av tallerkenen. Del denne siste delen i tre. På en av disse tredjedelene kan du ha karbohydrater som potet, ris eller brød. De to andre tredjedelene er for fett, som for eksempel smør, avokado eller olje. Utover dette er mat laget med kraft, samt rikelig med proteiner og grønnsaker, alltid et godt valg.

Mellommåltid/Mat på farten

Ikke alle dager går som planlagt, og det kan være utfordrende å ha med seg mat hjemmefra. Du bør ikke gå sulten av frykt for å gjøre en feil. Husk å reflektere over de tidligere nevnte stegene.

Mange kaféer, spisesteder og butikker tilbyr smoothies eller salater som du kan sette sammen selv. Dette kan være gode alternativer når du er på farten. Det viktigste er imidlertid å ha et sunt fokus. Selv om sjokoladene ved kassen kan være fristende, bør du bestemme deg for hva du skal kjøpe før du går inn.

Av og til går det ikke som planlagt

Ikke alle dager går som forventet, og det kan være utfordrende å ha med seg mat hjemmefra. Du bør ikke gå sulten av frykt for å gjøre en feil. Husk å reflektere over de tidligere nevnte stegene.

Mange kaféer, spisesteder og butikker tilbyr både smoothies og salater som du kan sette sammen selv. Selv om dette kan være gode alternativer, er det viktigste å ha et sunt fokus. Selv om sjokoladene ved kassen kan være fristende, bør du bestemme deg for hva du skal kjøpe før du går inn.

Det finnes også små porsjoner med grønnsaker og bær ved de fleste kasser. Dette kan også være et godt alternativ. Unngå yoghurter med mye sukker og barer som er sukkerrike. Questbar, som inneholder langt mindre sukker, kan være et smartere valg å ha i vesken eller bilen. Selv om det kan være et godt alternativ i nødstilfeller, bør det ikke konsumeres regelmessig.

Utforsk kraftmat sitt oppskriftsarkiv for å finne oppskrifter til alle måltider. Se innlegget “Sette sammen sunne måltider helt enkelt” for å lære enkle metoder for måltidsplanlegging.

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Ønsker du å motta?

Fyll ut formen og motta handlelisten og kostholdsrådene.

Gratis og avmelding når som helst.