Kraftmat.no

«Lazy» Keto: Hva det er og hvorfor unngå det

Lazy Keto” er en populær variant av det ketogene kostholdet, designet for å gjøre keto enklere. Men er dette virkelig en effektiv metode?

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Last ned vår GRATIS guide, og start din reisen mot en slankere, sterkere og friskere kropp!

Hva betyr det å spise “Lazy Keto”?

Ketogent kosthold har som mål å få kroppen din i en tilstand kalt ketose, der fett blir hovedkilden til energi, i stedet for glukose fra karbohydrater.

For å oppnå dette målet, må du begrense karbohydratinntaket nok til at kroppen din “lærer” å bruke fett som energikilde. Dette utløser en metabolsk endring som fører til at kroppen produserer og bruker ketoner som energi, og dette fenomenet kalles “ketose.”

Hva kan du spise og hva bor du unnga pa et ketogent kosthold 1

Lær mer om ketose: Ketose – kongen av lavkarbo

For nybegynnere på keto anbefaler eksperter vanligvis å beregne makronæringsstoffer og justere inntaket for å oppnå ketose. Dette innebærer vanligvis følgende:

 • 5-10% av kaloriene fra karbohydrater
 • 30-35% av kaloriene fra protein
 • 55-60% av kaloriene fra fett

Med “Lazy Keto” er den eneste anbefalingen ofte å holde karbohydratinntaket under 20-40 gram per dag. Dette kan virke som en enklere tilnærming, men det kan også føre til en diett med lav kvalitet.

Ulemper ved “Lazy Keto”

Mens “Lazy Keto” kan virke som en mer tilgjengelig måte å starte ketogen kosthold på, har det sine ulemper:

Ketose-utfordringer: En av de største ulempene ved “Lazy Keto” er at du kanskje aldri oppnår tilstanden av ketose. Å spore karbohydrat- og ketonnivåene dine er avgjørende for å sikre at du faktisk er i ketose.

“Keto influensa”: Overgangen til ketose kan være ledsaget av “keto influensa,” som inkluderer symptomer som tretthet, hjernetåke, fordøyelsesproblemer, søvnløshet og muskelsmerter. Hvis du ikke oppnår fullstendig ketose på grunn av “Lazy Keto,” kan du oppleve disse symptomene i lengre tid.

Mangel på vitenskapelige studier: Det er ingen vitenskapelig støtte for “Lazy Keto” spesifikt. Selv om det er mange studier som støtter det generelle ketogene kostholdet, er det ingen som har undersøkt spesifikt “Lazy Keto.”

Mangel på fokus på matkvalitet: “Lazy Keto” legger ofte mindre vekt på matkvalitet. For å oppnå helsefordelene ved ketose, er det like viktig å spise næringsrik mat som er lav på karbohydrater som det er å redusere karbohydratinntaket. Å spise usunn mat selv om du er i ketose, kan motvirke fordelene.

Fordeler med Ketose

Hvorfor vurdere keto i utgangspunktet? Keto har flere potensielle fordeler, inkludert:

Vekttap: Keto reduserer appetitten og suget etter søtsaker, og dette kan hjelpe med å kontrollere kaloriinntaket, noe som er gunstig for vekttap.

Kognitiv helse: Keto har blitt undersøkt for å hjelpe med nevrologiske forhold, som epilepsi, og det er pågående forskning om dets potensial for å beskytte hjernen og redusere risikoen for nevrologiske sykdommer som Alzheimers.

Insulinresistens: Keto kan forbedre glykemisk kontroll og redusere risikoen for type 2-diabetes ved å senke blodsukkernivåene.

Hjertehelse: Keto kan redusere risikofaktorer for hjertesykdom, inkludert forbedring av lipiderprofilen ved å senke triglyserider og øke HDL-kolesterol.

Matvarer du bør spise:

 • Kjøtt som kylling, svinekjøtt, biff, og kalkun.
 • Fisk og skalldyr.
 • Egg fra ulike dyr.
 • Meieriprodukter med høyt fettinnhold som smør og ost.
 • Lavkarbo-grønnsaker som bladgrønnsaker, brokkoli, blomkål og paprika.
 • Nøtter og frø som mandler, solsikkefrø og chiafrø.
 • Sunne fett som olivenolje, kokosnøttolje og avokadoolje.
 • Lavkarbo-frukt som avokado og bær (i moderasjon).

Mat du bør unngå:

 • Karbohydratrike matvarer som poteter, ris, brød og sukkerholdige produkter.
 • Belger og bønner.
 • Sukkerholdige drikker og kunstig søtning.

Oppsummering:

“Lazy Keto” kan være et alternativ for erfarne keto-entusiaster som allerede er kjent med hvordan kroppen deres reagerer på ketose. Imidlertid er det viktig å understreke at matkvalitet også er kritisk for å oppnå helsefordelene ved keto. Hvis du er ny på keto eller søker helsefordelene, bør du vurdere å følge en sunnere og mer næringstett versjon av ketogen kosthold. Husk å konsultere med en helsepersonell eller ernæringsfysiolog før du starter en diett med lavt karbohydratinntak.

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Last ned vår GRATIS guide, og start din reisen mot en slankere, sterkere og friskere kropp!

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Last ned vår GRATIS guide, og start din reise mot en slankere, sterkere og friskere kropp!