Mer overskudd Bedre fordøyelse Bedre fokus Ned i vekt med kraftmat

Er din avføring normal?

Har du allerede merket at avføringen din virker unormal, og er nysgjerrig på om hva som anses for å være normalt? Dette er faktisk ganske viktig, siden avføringen din kan si mye om helsen i hele kroppen. 

Hva er avføring/bæsj

Prosessen med å spise mat, fordøye den og matens videre reiser gjennom magen, tarmene, tykktarmen, og tilslutt ut via endetarmen – innebærer mange aspekter av kroppen din, inkludert enzymer, hormoner, blodstrøm og mer. Når en av dine organer ikke er vel fungerende, vil fordøyelsessystemet ditt lide, noe som kan vise i avføringen din.

Selv om avføringen din ikke var helt normal etter et do besøk, betyr det nødvendigvis ikke at det er noe feil. Du har kanskje bare spist noe du er følsom for eller mat setter naturlig farge på avføringen, som blåbær. 

Bæsj er i enkle ord avfall og giftoffer kroppen kvitter seg med etter at den har tatt til seg næringen fra maten.

Hvor ofte bør jeg gå på do?

Mengden dobesøk vil alltid variere litt fra person til person. De fleste eksperter er enig om at det er viktig å gå på do minst tre og helst flere ganger per uke som et minimum. 

Generelt, regnes det som normalt å gå på do en eller to ganger om dagen. Å gå på do annenhver dag, er også relativt normal og behøver ikke bety noe.

Fremfor alt, vil du sørge for at alt er ganske konsekvent fra dag til dag. Dette viser hva som er normalt for din kropp, og gir deg mulighet til å se når noe ikke er som det skal.

Hvor lang tid skal tømmingen ta?

Riktig avføring skaper ikke smerte, bryter ikke opp i flere biter, tar ikke lang tid og krever heller ikke mye press. Det skal føles enkelt å få det ut og du skal føle deg tømt etter på. Likevel sliter mange med og få det ut. Om du blir sittende i flere minutter å presse, er det noe galt. 

Moderne toaletter er en bidragsyter til nettopp dette. Vi er ikke designet til å tømme oss på denne måten. Vi er designet til å ta en slags knebøy.

Ved å sitte på do på den “vanlige’’ måten kveles muskelen rundt endetarmen. Dette gjør det vanskeligere å tømme seg. en god måte å rette dette på, er å putte en krakk ved doen og ha beina oppå under toalettbesøket.

Hvordan bør egentlig avføringen se ut?

Den ideale bæsjen er avføring som henger sammen i en slags S form i do skålen. En slik avføring tyder på at kroppen har absorbert næringen godt, du har nok fiber og er vel hydrert. Det er også normalt om den kommer ut tynnere og blir brutt opp i litt mindre biter. 

Selv om det høres lite delikat ut, betyr det nødvendigvis ikke noe om avføringen din lukter. Det er tross alt giftstoffer som er dratt ut av kroppen. Det er ingen spesiell luk som bli ansett som normal. Følg med på hva som er/har vært normalt for deg. Igjen, se om det har vært noen forandringer. Har det vært forandring i form av lukt over flere dager, er det kanskje på tide å oppsøke en lege. 

Opplever du at avføringen din er en annen fargen en brun, kan det være et tegn på at noe er feil. Er den svart, grå, gul, grønn eller rød over flere dager, er også på tide å oppsøke en lege. 

Grønn avføring tyder ofte på at mat passerer raskt gjennom systemet og kan være et tegn på diare.

Rød farget avføring kan komme av mat du spiser, for eksempel rødbeter. Om det ikke er mat og om det er blod i avføringen, kan det fryktes at du har en betent tarm, og en alvorlig sykdom kan ligge bak.

Gul/grå tyder på at ufordøyd fett kommer ut i avføringen. Dette tyder på at du har lever/galle problemer siden de har ansvar i å fordøye fett. 

Har du langvarig problemer med avføringen, den forandrer seg stadig og fargen er feil, er det på tide å søke hjelp! Da det kan tyde på en underliggende sykdom.

Nedenfor finner du 7 forskjellige typer bæsj. Dette er Briston stool scale, utviklet på 1990 tallet, for å hjelpe leger å bedømme hva som er normalt. 1-2 tyder på at du er forstoppet. 3-5 anses for å være normalt og 6-7 betyr diare.

Kopi av Kopi av Kopi av Kopi av Kopi av Kopi av Uten navn
Briston stool scale

Hva kan du gjøre?

Det er en god del du kan og bør gjøre for å ha god avføring. Det viktigste er å fikse tarmen. Tarmhelse er viktig på så mange områder og er absolutt noe du bør gjøre noe med om du sliter med diaré eller treg mage. 

Stress – Konstant stress er en stor årsak bak mageproblemer. Hjernen og fordøyelseskanalene har et nært forhold. Om kommunikasjonen mellom de er avslått, vil begge lide

Mange har allerede fikset opp i dietten, men har fortsatt problemer. Uten å også takle høye stressnivåer, kan du fortsatt oppleve problemer. Mens du kanskje ikke kan kontrollere ting som en travel timeplan, må du prioritere å redusere stresset ved å sørge for at du får god søvn hver kveld og trene med jevne mellomrom, da begge bidrar til å redusere stresshormonene.

Magnesium – Hvis du ofte har forstoppelse, har magnesium den naturlige evnen til å mykne avføringen på en trygg måte. Det hjelper ved å trekke vann fra tarmen inn i avføringen slik den bevege seg lett gjennom systemet. Magnesium er også en naturlig muskelavslappende som kan bidra til å stoppe kramper i mage/tarm regionen.

Magnesium er en av de vanligste manglene. Det er heller ingen særlig ulemper ved å ta magnesium, så lenge du holder deg innenfor den anbefalte daglige doseringen. Hvis avføringen blir for løs, kan du justere inntaket.

Kostfiber – Fiber er viktig når det kommer til en sunn avføring. Det vil ikke si at mer fiber alltid er løsningen. Ofte kan det være lurt å redusere inntaker og roe ned magen før du igjen øker inntaket. Faktisk opplever mange å bli kvitt forstoppelse om de går på en 100% fri for fiber diett. Fiber fungerer som et bindestoff til avføringen og hjelper å bevege den gjennom systemet.

Det er to type fiber: uoppløselig fiber og oppløselig fiber, der begge er viktig for fordøyelsen. Forskjellen er evnen til å løse opp i vann og ikke. Sliter du med treg mage kan det være lurt å bytte ut mat som mangler fiber, med fiberrik mat.

Støtt lever og gallen – Leveren din er ansvarlig for å produsere galle som fordøyer fett. Uten nok galle blir ikke fett fordøy, dette kan samles opp og føre til forstoppelse og vansker med avgiften av kroppen. Den beste måten å støtte leveren på er gjennom mosjon og en god diett.

Aktivitet/bevegelse – Å være aktiv er en sikker måte til en bedre fordøyelse. Trening stimulerer fordøyelseskanalene og lymfesystemet. Begge hjelper kroppen i å sende avfallet ut gjennom tykktarmen. Samtidig reduserer trening stress, som du nå vet er en stor årsak til fordøyelsesproblemer.

Har du konstant diare er det et tegn på at kroppen din absorberer næringsstoffene dårlig. Vitaminer og mineraler blir ikke absorbert. I dette tilfell må du spise mat som er lett fordøyelig. Spis mye kraft, gjerne med gresskar.

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Få mer energi!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og start din reise mot en sunnere og mer energisk livsstil.