Mer overskudd Bedre fordøyelse Bedre fokus Ned i vekt med kraftmat

Er kolesterol like farlig som vi har blitt fortalt?

Spis deg ned i vekt og til mer energi med vår kostholdsplaner

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Denne artikkelen er hentet fra den danske legen Uffe Ravnskov som har jobbet med kolesterol i mange år og hans ønske er at vi sprer dette budskapet til flest mulig. Derfor er det meste av dette innlegget hentet fra nyhetsbrevet hans, men oversatt til norsk.

Les mer om vår danske venn HER

Hva med LDL?

Design uten navn 25
Er LDL virkelig så farlig?

Hvis LDL-kolesterol er farlig, slik vi har blitt fortalt i mange år, bør de med de høyeste verdiene selvfølgelig ha kortere levetid enn de med lave verdier.

Som vi har blitt fortalt i lang tid er høyt LDL-kolesterol den viktigste årsaken til alle slags hjerte- og karsykdommer. Husk at hjerte- og karsykdommer er en av de mest vanligste dødsårsaken i de fleste land. Det finnes en god del forskning som viser at eldre mennesker med høyt LDL-kolesterol lever lengst.

Du kan se hele studien HER

Design uten navn 26
Viktige studier

Det som er viktig å få med seg er at ingen hittil har vært i stand til å vise til studier som dokumenterer det motsatte. Tvert imot, etter publiseringen av denne artikkelen ble tilsvarende svar funnet i seks ulike studier som inkluderte rundt 750 000 individer i alle aldre fra elleve ulike land. 

I en 10-årig slovakisk oppfølgingsstudie av nesten 500 eldre mennesker med høyt blodtrykk, levde de med høyt totalkolesterol og de med høyt LDL-kolesterol like lenge som de med lave verdier. Les studien HER.

I en britisk studie med nesten 100 000 mennesker over 80 år hvor de ble fulgt i 15 år, levde de med det høyeste totale kolesterolet lengst; både blant de som var på statinbehandling og de uten.
Les studier HER. 

I en australsk studie med nesten 1300 menn på rundt sytti år fulgt i omtrent seks år, levde de med det høyeste kolesterolet og uten statinbehandling lengst og de med de laveste nivåene led oftere av hjerte- og karsykdommer. Les studien HER.

I en fem år amerikansk oppfølgingsundersøkelse av mer enn 2600 friske mennesker over 75 år, led de som ikke hadde høyt LDL-kolesterol oftere av hjerte- og karsykdommer enn de med de laveste verdiene. Les studien HER

I to koreanske studier med mer enn en halv million unge og middelaldrende mennesker uten statinbehandling fulgt i omtrent fem år, var dødeligheten høyest blant de med lavest LDL-kolesterol. Les studien HER.

I en kinesisk studie der nesten 70 000 eldre ble fulgt i 3-4 år, levde de med høyt LDL-kolesterol like lenge som de med lave verdier. Les studien HER


Men det finnes jo studier som sier at høyt LDL er farlig?

Design uten navn 27 1
Ja, men

Du lurer sikkert på hvorfor mange tidligere studier av unge og middelaldrende mennesker har vist at høyt kolesterol er en risikofaktor for hjerte- og karsykdommer. Mest sannsynlig er stress et mer vanlig fenomen blant unge og middelaldrende enn blant eldre, og stress er i stand til å heve kolesterolet med opptil 50 prosent og kan forårsake hjertesykdom ved andre mekanismer enn ved å heve kolesterolet. Les studien om stress HER

For noen måneder siden publiserte European Society of Cardiology og European Atherosclerosis Society revisjoner av retningslinjene sine for håndtering av kronisk hjertesykdom, blodlipider og diabetes som bare repeterte alle de velkjente og generelle rådene vi har allerede.


Har penger og makt noe å si? 

De nye retningslinjene er skrevet av 69 forfattere og 119 anmeldere. Til sammen er det 218 kompliserte sider som inneholder mer enn 1700 referanser til medisinsk litteratur. Ingen av studiene ovenfor blir nevnt. 

I retningslinjene var det linker til forfatterenes og korrekturleserenes interessekonflikter. De var vanskelige å finne, men under er det linker til de hvis du ønsker å se:

De 23 forfatterne av retningslinjene for diabetes (72 sider) Link HER

De 25 forfatterne av retningslinjene for kroniske hjerterelaterte sykdommer.(63 sider) Link HER

De 20 forfatterne av retningslinjene for dyslipidemi (66 sider) Link HER


Hvorfor senke kolesterolet hvis det ikke er farlig?

Design uten navn 28 1

Et relevant spørsmål er hvorfor vi bør senke kolesterolet hvis høyt kolesterol er ufarlig eller gunstig, men så vidt jeg vet har de nevnte studiene over ingen innvirkning på kolesterolmyndighetene i noe land.

I dag blir millioner av friske mennesker behandlet med et medikament med minimal nytte og kanskje til og med ingen nytte, men med mange alvorlige bivirkninger. I følge legemiddelindustrien er bivirkninger fra statinbehandling sjeldne. Hvis du tror på det, kan du lese følgende artikler:

Hvordan statistisk bedrag gjorde statiner “trygge” og “effektive” i primær og sekundær forebygging av hjerte- og karsykdommer. Les mer HER

Forekomst og behandling av symptomer assosiert med statinterapi i samfunnspraksis: Innsikt fra pasient- og leverandørvurdering av Lipid Management (PALM) registry. Les mer HER


Hva med det politikerne?

Design uten navn 29 1

Det er klart at politikerne som er ansvarlige for helsehjelpen ikke vet om disse faktaene. Eller kanskje de blir betalt av de store legemiddelselskapene for å tie? Vil du ha litt tall som underbygger denne påstanden? Les for eksempel en fersk rapport fra Center for Responsive Politics. Link til artikkelen HER. I tillegg kan du se HER for mer informasjon om selve organisasjonen som jobber med disse tingen. De jobber uavhengig med å kartlegge lobbyvirksomhet og hvordan den påvirker valg og politiske avgjørelser. 

I 2018 publiserte Uffe Ravnskov med flere en gjennomgang av alle forfalskningene av kolesterolhypotesen i tidsskriften Expert Review of Clinical Pharmacology. Les den HER

I følge Taylor & Francis som publiserer mange vitenskapelige tidsskrifter,  ble denne gjennomgangen en av de mest leste i 2018. Men ingenting skjer. Se oversikten HER

Hva kan DU gjøre? 

Design uten navn 30 1
Sharing is caring

Den eneste måten å stoppe kolesterolkampanjen, den største medisinske skandalen i moderne tid, er å informere allmennheten. Uffe Ravnskov har sammen med noen av kollegene sine publisert mange kritiske artikler om kolesterolkampanjen i mange år gjennom media, men i de fleste tilfeller forgjeves. Derfor ber jeg deg som leser denne artikkelen om å spre denne informasjonen til familiemedlemmer, til alle dine venner og kolleger og til alle slags organisasjoner. 

Vil du lære mer om kolesterol anbefaler jeg Uffe sin hjemmesiden. Den finner du HER.

Takk for at du tok deg tid til å lese innlegget.

Del Innlegget

Spis deg ned i vekt og til mer energi med vår kostholdsplaner

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Abonner på nyhetsbrev

Vi sender ut ukentlige nyhetsbrev som inkluderer: tips og inspirasjon, samt nyttige lenker

Ingen søppelpost. Avmeld når som helst.