Mer overskudd Friskere fordøyelse Bedre fokus Ned i vekt med kraftmat

Eteriske oljer

For meg handler oljer om selvpleie og kjærlighet. Det er viktig å ha sunne rutiner som bidrar til en helhetlig helse, og da er det viktig å pleie både kropp og sjel. Derfor er jeg i tillegg til ernæring svert opptatt av naturlig hudpleie. Hva du påfører huden kan påvirke kroppens funksjoner. Når vi utsettes for kjemikalier hver eneste dag, klarer ikke leveren å håndtere alle giftstoffene. Huden er kroppens største organ – den både avgifter og suger til seg. I dag blir vi eksponert med mange giftige stoffer gjennom luft, vann og mat. Derfor velger jeg å bruke eteriske oljer som er 100% naturlige.

Spis deg ned i vekt og til mer energi med vår kostholdsplan.

Hva er eteriske oljer?

Eteriske oljer utvinnes fra forskjellige planter (frø, bark, røtter, blomster osv.), og de fleste planter har eterisk olje i seg, men mengden varierer. Derfor er det mer gunstig å utvinne olje fra noen planter enn andre. Det er ikke noe nytt at vi mennesker bruker naturen som en ressurs. Urtemedisin er en eldgammel behandlingsmetode i mange kulturer, ta Ayurveda som et eksempel. Eteriske oljer jobber på et emosjonelt nivå. Hvor mange av oss forbinder ikke bestemte lukter med minner og følelser? Derfor blir eteriske oljer ofte brukt til å løfte humøret og tilværelsen. Når vi påfører eteriske oljer på ømme og stive muskler, eller inntar de i forbindelse med et dårlig immunsystem, jobber oljene på et cellulært nivå.      

kjj

Hvordan brukes det?

Om man aldri har hørt om aromaterapi eller urtemedisin før, kan det være ganske overveldende første gang. Derfor tenkte jeg at jeg skal fortelle litt om mine favoritt oljer og hvordan jeg bruker de i hverdagen, for det er ganske enkelt når du først kommer i gang. Jeg bruker oljene på mange måte, men mest av alt i en diffuser. En diffuser sprer oljene ut gjennom en dampeteknikk, og er med til å rense luften i hjemmet. Noe som er bra for inneklimaet. Jeg velger alltid oljer av god kvalitet som kommer fra ansvarlig produksjon, så derfor bruker jeg doTERRA sine oljer. 

Eteriske oljer kan være kraftfulle og i noen tilfeller utløse en emosjonell eller fysisk reaksjon. Jeg råder deg derfor til å bruke de med varsomhet, og hvis du er i tvil spør en ekspert. Dessuten er overforbruk ikke særlig bra for kroppen din eller miljøet. Det gjelder jo med alt. Men tenk at du kan bytte ut kjemisk hudpleie, parfyme, tannhygiene, hodepinetabletter og tyggis, bare for å nevne noen, med noe som er helt naturlig?       

Frankicense

Frankincense blir kalt for kongen av oljer. Selv føler jeg den har mange feminine trekk og jeg liker derfor å kalle den dronningen av oljer. Ikke at jeg skal begynne kjønnsinndele oljer (oljer er for alle). Frankincense er kjent for å kunne brukes i nesten alle anledninger da den både virker beroligende og oppkvikkende samtidig, og har styrkende og anti-inflammatoriske egenskaper. Selv bruker jeg den både om dagen og på kvelden. Den er også fantastisk til å bruke i kremer og oljer da den beroliger og forynger huden samtidig som den forebygger urenheter. En helt og aldeles fantastisk olje! 

Lavendel

Lavendel blir kalt for «søvn oljen» da den har en roende og avslappende effekt. Lavendel bruker jeg mest på kvelden eller når stressnivået er høyt. Ved uro bland 1-2 dråper med baseolje og påfør i nakken og på brystet. Min søvnkvalitet har forbedres seg drastisk etter jeg har begynt å bruke lavendel i diffuser, i spray (spray på hodeputen før leggetid) og på huden. Tips: bruk 1-2 dråper med Frankincense i krem eller olje. Roer og renser huden.  

Jasmine

Jasmine løfter humøret! Derfor elsker jeg å starte dagen med å påføre litt jasmine olje bak ørene, nakken og håndleddene. Jasmine demper urolige følelser, kan øke sexlysten (regnes som et afrodisiakum) og virker anti-inflammatorisk. Kan også påføres topisk på urenheter på huden eller i krem og olje.

Villappelsin

Villappelsin er en helt fantastisk olje å ha i diffuser for å fremme kreativitet når du sitter å jobber (har den i diffuser nå mens jeg sitter og skriver). Villappelsin er kjent for sitt høye innhold av antioksidanter. Hvis du føler deg litt dårlig, anbefaler jeg å ta en dråpe med villappelsin i et glass vann. Hvis du føler deg litt slapp og trøtt en dag,  prøv å ta 1-2 dråper i håndflaten sammen med tilsvarende deler frankincense og peppermynte olje i nakken. Tilføy også noen dråper i baseolje eller krem uten lukt og smør kroppen inn. Dette fremmer positive tanker.    

Rosmarin

Rosmarin er favoritt oljen min og mange andres! Den hjelper meg med å dempe nervøsitet og uro i kroppen, og fremmer konsentrasjon og motivasjon når jeg trenger det mest. Smør i tinningen og i hodebunn for å fremme konsentrasjon! Rosmarin er en forholdsvis sterk olje, samme gjelder med krydderet, og bør derfor brukes med omhu. Tips: kombiner rosmarin og frankincense med epsom salt i fotbad. Hvis ikke det er selvpleie, da vet ikke jeg.

Peppermynte

Peppermynte har oppkvikkende og energisk karaktertrekk. Obs! Bør derfor kun brukes på dagtid. Ved lavt energinivå påfør på pulsområder sammen med frankincense. Dette gjør jeg ofte på jobb. Peppermynte har også en avkjølende effekt som er perfekt mot ømme og stive muskler eller ved anspenthet. Selv elsker jeg å smøre et par dråper i nakken og på skuldre sammen med en baseolje – en helt fantastisk opplevelse hver gang. Dette gjør jeg et par ganger om dagen ut ifra behov. Hvis jeg får hodepine påfører jeg i tinningen og i pannen. Dårlig ånde? Bytt tyggis med kunstig søtning og gummi ut med en dråpe peppermynte olje rett i munn eller i et glass vann. Det er garantert mer effektivt. Fordøyelsesproblemer? Ha en dråpe peppermynte olje oppi et glass vann/te eller masser magen inn med en dråpe sammen med en baseolje. Det tar knekken på ubehag i magen.     

Oregano

Oregano har blitt brukt i århundrer i tradisjonelle praksiser og er en av de mest kraftfulle eteriske oljene som finnes. Denne oljen er derfor litt annerledes i bruk enn de nevnt over. Den brukes i forbindelse med et svakt og dårlig immunsystem, og når kroppen din trenger støtte for å bekjempe inntrengere. Hvis du føler du holder på å bli syk, er den perfekt å ha i diffuser. Kan også påføres direkte på hud sammen med en baseolje på område hvor du har sopp (feks. neglesopp). 

OBS! Oregano olje er utrolig sterk og skal derfor alltid brukes forsiktig. Allergisk reaksjon kan forekomme hos enkelte. Er du usikker på hvordan den brukes, send meg en mail.  

orrregano

DIY ansiktsrens

  • 2 ss kokosolje (hvis du har meget tørr og sensitiv hud kan du gjerne ta mer kokos)
  • 1 ss castor olje
  • 1 dråpe frankincense
  • 1 dråpe lavendel
oppskirft

Bland alle ingrediensene sammen og ha i en krukke på badet. Bruk som sminkefjerner eller en mer dybderensende ansiktsmaske. Ved fjern av sminke, bruk gjenbrukbare pads av bambus eller hamp. Ved en dybderensende ansiktsmaske, la det sitte i noen minutter før du fjerner med pads eller en myk og våt klut. Vask ansiktet godt med lunkent vann og påfør din favoritt olje eller krem. Selv lager jeg en ansiktsolje som passer min hudtype. Mikser baseoljer som hampfrøolje, moringaolje og nypefrøolje sammen med 2 dråper lavendel, frankincense og blue tansy.

Del Innlegget

Lik oss på facebook