HVORDAN EN VANLIG DAG MED MAT BØR SE UT

Hvor mye du får ut av kostholdet ditt handler ikke bare om hva du spiser, det handler også om når du spiser. Spiser du et høykarbo kosthold er du avhengig av å spise ofte. Blodsukkeret går opp og ned hele dagen, som gjør at du må spise ofte. 3 hovedmåltider og gjerne 3 mellommåltider/snacks er normen for mange. 
DEL

HVORDAN EN VANLIG DAG MED MAT BØR SE UT

HVORDAN EN VANLIG DAG MED MAT BØR SE UT
Hvor mye du får ut av kostholdet ditt handler ikke bare om hva du spiser, det handler også om når du spiser. Spiser du et høykarbo kosthold er du avhengig av å spise ofte. Blodsukkeret går opp og ned hele dagen, som gjør at du må spise ofte. 3 hovedmåltider og gjerne 3 mellommåltider/snacks er normen for mange. 
DEL

Hvordan skal du fordele måltidene?

På kraftmat skal du spise 3-2 måltider og ingen snacks. Det er selvfølgelig unntak, men som tommelfingerregel bør du ikke spise oftere enn dette. Dessuten vil du ikke ha behov for det lengre nå som du ikke overbøsser kroppen med karbohydrater. 

Det er flere måter du kan løse dette på, og den meste kjente metoden er det som kalles periodisk faste. Du har kanskje hørt om 8/16-dietten? Dette vil si at du har et vindu du spiser på 8 timer og 16 timer på faste. Vi gjør dette fordi kroppen gjør til en hver tid 1 av 2 ting. Enten fordøyer den eller så reparerer den. Fordøyelsen krever enormt med energi, det meste av det du spiser går faktisk til å fordøye maten. Når du ikke spiser får fordøyelsen en pause og kroppen kan fokusere på andre områder.

Her er et eksempel på hvordan du kan komme i gang med periodisk faste.

  • Spis frokost til vanlig tid, i dette eksempelet 8:00.
  • Spis lunsj 12:00.
  • Spis middag 16:00.
  • Blir du sulten rundt 18:00 kan du ta et mellommåltid.

Etter en stund på kraftmat vil du ikke ha behov for like mange måltider. Kanskje du oppdager at frokost ikke lengre er nødvendig for deg. Det er ingen problem å droppe den siden du nå forbrenner fett istedenfor karbohydrater. Du vil forbrenne ditt eget fett på kroppen og ha mer en nok energi til å komme deg til lunsj.

Frokost - Fett & proteiner

Frokost dreier seg om fett og proteiner. På den måten starter fordøyelsen opp, og det er ikke kjempe tungt for tarmen. Spis en lavkarbo frokost der du unngå for mye karbohydrater. Om du er en som elsker å spise brød eller knekkebrød til frokost kan du bytte til et lavkarbo alternativ. Det finnes utrolig mange alternativer til frokost. 

Noen alternativer til frokost kan være: Smoothie, egg med kylling/kalkun skinke eller kanskje kefirskål med cottage cheese med nøtter og litt bær. Men ikke la deg stoppe av disse alternativene, for det finnes så mye godt! Litt fermentert mat til frokost er veldig lurt.

Lunsj - viktig å planlegge

Lunsj handler også om fett og proteiner. Unngå mest mulig karbohydrater her også, men du kan spise mer karbohydrater til lunsj enn til frokost. Vil du ha noen surdeigsskiver med pålegg er det ok.

Kraftsuppe til lunsj er et godt alternativ, det er godt med varm mat til lunsj. Bare husk å få med litt ekstra protein slik at du holder deg mett til middag. Eksempel: egg, skinke, bacon eller linser. Kjøp inn en mattermos og ha med deg på jobb eller på farten. Fermentert mat til lunsjen gjør også at tarmen blir skikkelig glad.

Middag - godt med grønt

Middag er dagens hovedmåltid. Her skal det inn proteiner, fett, grønnsaker og karbohydrater. Men som vanlig, alt i rett mengde. Se for deg at du deler middagstallerken din i to, halve denne skal fylles med grønnsaker. Nå har du en halv tallerken igjen, del den i to også. Den ene siden skal du ha proteinkilde, som kjøtt eller fisk. Når har du ¼ av en tallerken igjen. Del den i tre. På en av de to delene KAN du ha karbohydrater, som potet, ris eller brød. På de to siste delen er det fett som for eksempel smør, avokado eller olje. Utenom det så er mat laget på kraft og med masse proteiner og grønnsaker også veldig bra.

Mellommåltid/mat på farten

Det er jo ikke alltid dagene går som vi hadde planlagt, og noen ganger er det ikke så lett å få med seg mat hjemmefra. Du skal ikke gå sulten bare fordi du er redd for å gjøre noe feil. Bare tenk igjennom stegene over. Noen kaféer, spisesteder eller butikker selger både smoothier eller salater du kan sette sammen selv. Dette kan være fine alternativer til mat. Men det viktigste er å tenke sunt, Sjokoladene med kassen frister, men bestem deg før du går inn hva du skal ha. 

Oppsumering

Det er jo ikke alltid dagene går som vi hadde planlagt, og noen ganger er det ikke så lett å få med seg mat hjemmefra. Du skal ikke gå sulten bare fordi du er redd for å gjøre noe feil. Bare tenk igjennom stegene over. Noen kaféer, spisesteder eller butikker selger både smoothier eller salater du kan sette sammen selv. Dette kan være fine alternativer til mat. Men det viktigste er å tenke sunt, Sjokoladene med kassen frister, men bestem deg før du går inn hva du skal ha. Nå finnes det jo små porsjoner med grønt og bær med de fleste kasser også. Disse kan være et bra alternativ også. Unngå yoghurter med mye sukker eller barer med mye sukker. Questbar er kanskje et lurere alternativ å ha i vesken eller bilen da disse er mye mindre sukker i, men selv om dette er godt alternativ om det er krise, husk at det er ikke noe man skal spise ofte.

Bruk kraftmat sitt oppskriftsarkiv til å finne oppskrifter til alle måltider. se innlegget:  sette sammen sunne måltider helt enkelt For å lære enke måter for å sette sammen måltider på

Share on facebook
Del på Facebook

Siste nytt

Motta ketoguiden - En guide til bedre helse med fettforbrenning

Når du melder deg på vårt nyhetsbreve.

Ingen søppelpost. Avmeld når som helst.