Mer overskudd Bedre fordøyelse Bedre fokus Ned i vekt med kraftmat

Hvordan fungerer fordøyelsen – Et dypdykk

viktigheten av et velfungerende fordøyelsessystemet er undervurdert. Hvorfor er det sånn at noen kan spise hva som helse uten problemer, mens andre har store problemer, selv på helsekost?

Spis deg ned i vekt og til mer energi med vår kostholdsplaner

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Overskrift 1

Vi i kraftmat har et stort fokus på tarmhelse. Vi mener at hvis du skal helbrede og overvinne dine helseproblemer må du først fikse Fordøyelsen

For å klare det må du forstå hvordan kroppen fungerer, hvordan de enkelte organene samarbeider i harmoni med resten av kroppen og ikke minst mikroorganismene.

Fordøyelsessystemet ditt er en hel gruppe organer som jobber sammen for å konvertere mat til energi og absorbsjon av vitaminer og mineraler. Fordøyelsen involverer munnen, milten, magen, leveren, galleblæren, bukspyttkjertelen, tynntarmen og tykktarmen. Alle disse organsystemene er jobber sammen.

Fordøyelsen er grunnlaget for god helse. Dette fantastiske systemet inkluderer i tillegg til organene en kombinasjon av nerver, hormoner, bakterier og blod for å fungerer. Det er altså ikke bare organene dine.

Faktisk starter mye av kroppens fordøyelse i hjerne i det som kalles hypothalamus. Den er med på å stimulerer appetitten, samt hormoner som ghrelin eller leptin. Dette er hormoner som forteller deg når du er sulten og mett, og som er med med på å forteller kroppen når den trenger å øke stoffskiftet for å forbrenne fett.

Opptil 80% av immunforsvaret ditt ligger i tarmen. Da sier det seg selv at det er viktig å ta vare på fordøyelsen. Det er også en viktig sammenheng mellom forholdet mellom fordøyelseskanalen og hjernen din.

Faktisk er det et helt område kalt din andre hjerne som sitter i tarmen din, og en stor del av det i tynntarmen som kalles det enteriske nervesystemet. Detta kalles ofte din andre hjernen. Og til og med bakterier – dette er ting som ikke en gang nødvendigvis var en del av kroppen din før. Kanskje de kom inn gjennom diett, men de utgjør en viktig del av fordøyelsessystemet.

Du kan lese mer om viktigheten av bakterien i innlegget: Styrk helsen med en friskere fordøyelse

La oss bryte ned de enkelte organene dine og hva de har ansvar for.

Nummer én er din munn.

Den enkle handlingen med å tygge maten i biter er viktig. Spytt blandes med maten og begynner å bryte den ned. Når du tygger produsere kroppen spytt, faktisk før maten er i munnen din. Bare det å se eller lukte maten gjør at kroppen setter i gang med produksjonen av spytt. 

Når du svelger, skyves maten ned spiserøret. Dette er et muskuløst rør som fører mat og væsker ned til magen.

Å tygge maten god er en av nøklene til en god fordøyelse. Noen mennesker hopper over trinnet med å tygge. Du trenger ikke å overdrive, men du trenger å gjøre det fordi kroppen din vil begynne å lage ekstra spytt, ekstra enzymer, og det vil også få bukspyttkjertelen, milten og magen din også

Magesekken

Magen fungerer som en lagringstank for mat, slik at kroppen får tid til å fordøye store måltider ordentlig. Dette sentrale organet holder ikke bare på maten, det fungerer også som en mikser og kverner. Magen inneholder magesyre og fordøyelsesenzymer som fortsetter fordøyelsen som begynte i munnen din.

Enzymer og magesyre blandes med mate til en halvflytende masse. Syren ødelegger også skadelige bakterier.

Magesyre er en fargeløs væske. Der er veldig sur og har en ph på mellom 1-3.  Dette er så syrlig at det til og med kan bryte ned metaler. Det er svært viktg for nedbrytning av proteniner. 

Hvis magen ikke gjør jobben sin ordentlig, er den mye vanskeligere for resten av fordøyelsen. Kommer ufordøyd mat kan det oppstå noe vi kaller For sibo.

Et problem mange sliter med i dag er sure oppstøt. Dette er en tilstand som er forårsaket av mangel på magesyre. De fleste tenker at de har sureoppstøt fordi de har for mye magesyre, men vanligvis er det faktisk det motsatte problemet.

Det som skjer er at

Noen av måtene du tar vare på magen, nevnte vi tygging tidligere, og spiste også mindre måltider. Overspising vil virkelig avgifte både magen og milten din. Dette er grunnen til at det faktisk er bedre å spise mindre måltider. Det er viktig å ta deg tid mens du spiser. Hvis du ned mat og spiser for fort og raskt, er det også veldig vanskelig for magen

Lever og galle

Leveren din er det nest største organet i kroppen, og gjør mye mer en det folk flest tror. Leveren har den fantastiske evnen til å bryte ned og lagre aminosyrer, metabolisere fett og kolesterol, lagre glukose og avgifte kroppen. 

Leverens viktigste fordøyelsesfunksjon er produksjon av galle. Leveren lager og skiller ut galle, noe som hjelper enzymer i kroppen til å bryte ned fettsyrer.

Etter at vi absorberer næringsstoffer gjennom tynntarmen, kommer den deretter inn i blodet vårt. Nå sendes dette blodet igjen til leveren for filtrering og avgiftning. 

noen av de spesifikke måtene å støtte leveren kan være, nummer én, å spise økologisk, ikke konsumere giftig mat, spesielt ikke å konsumere konvensjonelt kjøtt og meieriprodukter. Konvensjonelle kjøtt- og meieriprodukter vil virkelig avgifte leveren på grunn av deres høye mengder antibiotika, veksthormoner og steroider, andre kjemikalier. Så igjen, leveren din må virkelig avgifte alle disse kjemikaliene. Så hvis du har mye toksisitet, kan det faktisk påvirke hele fordøyelseskanalen, men spesielt leveren din og spesielt måten kroppen din bryter ned fett

Så urter som melketistel, som virkelig støtter leveren, er fantastiske. Løvetann er veldig bra også for leveren din. Visse matvarer som reddiker, artisjokker og rødbeter støtter også leveren og galleblæren. Så ser du også på leveren spesifikt, sur mat støtter leveren og galleblæren. Så surkål, kimchi, eplecidereddik, geitemelk-kefir og yoghurt.

Sur mat er veldig, veldig støttende for leveren, så vel som nevnt, visse urter som virkelig støtter leveren i avgiftning og visse næringsstoffer, N-acetylcystein, som er forløperen til glutation, er også gunstig, og deretter er gurkemeie også gunstig for å avgifte leveren

Det neste organet som er leverens partner er galleblæren. Galleblæren er faktisk et veldig lite, egentlig et pæreformet organ som brukes til å lagre og resirkulere overflødig galle fra tynntarmen, slik at den kan brukes på nytt for fordøyelsen av fremtidige måltider. Galleblæren, den sitter like under leveren og lagrer gallen som er laget i leveren, som deretter går til galleblæren gjennom en kanal som kalles din cystiske kanal.

Galleblæren lagrer galle mellom måltidene, og når vi spiser, klemmer galleblæren galle gjennom gallegangene, som forbinder galleblæren og leveren til tynntarmen. Så igjen, galleblæren er viktig for virkelig lagring av galle og spiller en nøkkelrolle i nedbrytningen av fett. Virkelig, igjen, ville jeg sett leveren og galleblæren din som en.

Nå, hvis du har problemer med galleblæren, eller hvis du noen gang har fått galleblæren fjernet, er det viktig at du tar et tilskudd som kalles oksegalle. Oksegalle vil i utgangspunktet ta plass, hvis du ikke produserer nok galle gjennom leveren og galleblæren din spiller en nøkkelrolle i levergalle, og resirkulerer den. Så igjen, hvis du ikke har galleblæren, eller du vet at du har en svak galleblære eller noen form for galleblæren, produserer kroppen din ikke eller har ikke nok galle.

Bukspyttkjertelen

Bukspyttkjertelen er et svampaktig rørformet organ som skiller ut kroppens fordøyelsesenzymer i tynntarmen. Dette gjør kroppen i stand til å fordøye fett, karbohydrater og protein.

Bukspyttkjergelen forbindes ofte for folk flest med diabetes, Insulin er et av hormonene som dannes i bukspyttkjertelen og kontrollerer mengden sukker i blodet. Under diabetes type 1 har nukspyttkjetelen sluttet å produsere insulin, mens under type 2 produsere den ikke noe, eller cellene i kroppen er ikke nok følesom ovenfor insulin og det må tilføres mer. 

Bukspyttkjertelen kobles til leveren og galleblæren med den vanlige gallegangen og er også veldig koblet til milten. Når det lages bukspyttkjerteljuice, strømmer de inn i hovedpankreaskanalen og blir deretter med i den vanlige kanalen, noe som gjør at galle hjelper til med å bryte ned fett før den når tynntarmen

Så hvis kroppen din ikke produserer nok enzymer, vil det påvirke nedbrytningen av all maten din. Det vil påvirke karbohydrater, fett og proteiner.

Jeg nevnte ikke det tidligere, men kald mat og isvann, de er veldig, veldig harde mot bukspyttkjertelen og mot milten. Så igjen, du vil konsumere varmere mat. Benbuljongsuppe, alle disse tingene er veldig nærende og bra for bukspyttkjertelen. Den største tingen som vil hjelpe bukspyttkjertelen vil være fordøyelsesenzymer og virkelig tygge og slappe av måltidet ditt, noe som reduserer følelsesmessig stress.

Overskrift 4

I tynntarmen blir den syrlige massen fra magesekken nøytralisert til en mer alkalisk masse.

Tynntarmen er et langt, tynt rør hvor mesteparten av naringstoffen fra maten blir tatt opp i kroppen. Nøringstoffene blir tatt opp gjennom tarmtottene. Gjennom disse tarmtotten skal bare 100% fodøyd mat bli tatt opp

 Og tynntarmen er foret med veldig lite det vi vil kalle fremspring eller villi som øker det totale overflatearealet, og i utgangspunktet hjelper det med å flytte mat gjennom tynntarmen og deretter på tykktarmen. I utgangspunktet finnes enzymer på villi, noe som hjelper til med å bryte ned næringsstoffene i lett absorberbar form. Det er i utgangspunktet villias jobb å også bidra til å forhindre lekk tarm

Det er her lekk tarm kommer inn. Lekk tarm er når tarmfôr eller tarmfôr er skadet. Så når vi snakker om lekk tarm, alt i alt er det skade på tynntarmen. Dette kan skyldes en rekke faktorer som vi har snakket om. Nummer én det starter hvis de andre organsystemene ikke fungerer som de skal, og som gir tynntarmen mer stress.

Når maten forlater tynntarmen, er rundt 90% eller mer av alle næringsstoffene ekstrahert fra maten som kommer inn i den. Når næringsstoffene har blitt absorbert, går den væsken som er igjen gjennom tynntarmen og går deretter til tykktarmen eller tykktarmen.

Overskrift 5

De siste gjneværened næringen blit tatt opp i tykktarmen, før massen kroppen ikke fikk brukt for kommer ut som avføring via endetarmen.

De naturlig tilstedeværende bakteriene som er tilstede i tykktarmen vil fortsette å hjelpe fordøyelsen, og disse tarmbakteriene kalles ofte flora eller probiotika. Men disse gode probiotika eller flora i tykktarmen, de bryter ned avfall. De trekker ut små mengder næringsstoffer, det som er igjen

Del Innlegget

Spis deg ned i vekt og til mer energi med vår kostholdsplaner

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Abonner på nyhetsbrev

Vi sender ut ukentlige nyhetsbrev som inkluderer: tips og inspirasjon, samt nyttige lenker

Ingen søppelpost. Avmeld når som helst.