Kraftmat.no

Styrk kroppen med kraft! – Hvordan koke kraft

Kraft har våre en del av kostholdet vårt i generasjoner. Nå som vi har sluttet å bruke hele dyret, ender heller kraftbeina i søpla. Dette er synd, ettersom vi går glipp av god næring og ikke minst fantastiske smaker.

Spis deg ned i vekt og til mer energi!

Last ned vår GRATIS guide, og start din reisen mot en slankere, sterkere og friskere kropp!

Spis deg ned i vekt og til mer energi!

Last ned vår GRATIS guide, og start din reisen mot en slankere, sterkere og friskere kropp!

Ingredienser

  • ca. 500 g med bein til koke kraft på
  • 1 ss økologisk eplesider eddik
  • Kaldt vann

Slik gjør du

Steg 1 – Tine opp pakken med benia du skal koke på over natten i kjøleskapet slik at den er klar til neste morgen. (Du kan ta frossene bein oppi kaldt vann også).

Steg 2 – Finne fram en passelig panne og ta kraftbeina oppi. Hell over kaldt vann til det dekker beina og ha i litt eplesidereddik (dette trekke mineralene ut av beina). La det stå i kaldt vann i 30 minutter før du setter varmen på.

Steg 3 – Kok opp det hele akkurat til kokepunktet og sett på lav varme. Kraften skal nå stå i alt fra 6- 36 timer, litt etter hva du har tid til. Det vanligste er å la den stå i 12-24 timer.

Steg 4 – Ta vekk smusset på toppen. Det gjør du med å ta papirtørket og ta oppå skummet og la det suge til seg, før du hiver håndkle.

Steg 5 – De siste timene kan du tilsette grønnsaker. Gjerne bruk løk, hvitløk og stangselleri. Dette gir kraften mer smak!

Steg 6 – Nå kraften er kokt lenge nok tar du ut kraftbeina, og grønnsakene fra kraften. Så tapper du det over på ønsket beholder. Setter det kaldt, enten i kjøleskapet om du skal bruke det innen en uke, eller i fryseren. Bruker syltetøy glass eller lignende. Husk og ikke fyll de helt opp, da det trenger litt plass når det fryses.

Tips

Du kan fint dobble oppskriften slik at du får mengden du trenger.

Det er lurt å begynne tidlig på dagen om du er redd for å ha det på over natten. Jo lenger du har det på varme jo bedre blir det vist nok.

Vi bruker kaldt vann fordi kaldt vann trekker ut smaken av ingrediensene under oppvarmingen.

Vi bruker eplesider eddik fordi syre hjelper å åpne opp bena slik at næringsstoffene trekkes ut. Du kan også bruke sitron syre eller annen syre du foretrekker. Økologisk eplesider syre er mildere på smak.

Om du ikke bruker kraften til å lage suppe eller saus med en gang, så frys den ned i porsjoner. 1 liter kraft er nok til en god del suppe. Frys ned i små isbit-terninger slik at du har det lett tilgjengelig når du skal lage saus eller vil ha litt ekstra smak til noe. Liker du å drikke kraften, frys ned i rett størrelse for deg.

Kraft er bra for deg

Kraft er kjent for sine helbredende egenskaper, bra for fordøyelsen, hud, hår, negler og ledd. Bare for å nevne noe. Så hvorfor er kraft helbredende?

Når man koker kraft dannes det gelatin av proteinet kollagen. Kollagen finnes i ledd, ben, brusk og sener. Det vil si det er disse tingene du vil koke kraft på. Et moderne kosthold i dag består ikke lenger av gelatinrik mat. Det er derfor tradisjonsmat er så viktig å hente inn igjen i kosten.

Mennesker som driver med toppidrett har ofte fokus på å få i seg gelatin, nettopp på grunn av dens egenskaper. En annen (og kanskje vel så viktig) grunn til å begynne med kraftkoking er at maten smaker utrolig mye bedre når den er laget på kraft og ikke buljong eller fond.

Hvor kan du kjøpe bein til å koke kraft på?

Det er i grunn ikke vanskelig å få fatt i ben til å koke på. Meny har kraftbein og storfehaler i kjøledisken. Disse er en god start. Andre butikker kan også ha ben til koking i frysedisken. Bare spør så hjelper de deg. Hos Meny kan du også spørre over ferskvare disken om å få skrog av kylling eller storfe til å koke kraft på. Dette er ofte bestilling, men det er ingen problem å få fatt i.

Er så heldig å bo i et område med gårder, slakter eller kanskje du kjenner noen som jakter, så ta en telefon eller send en mail. Spør om de har ben du kan koke på. Finn din nærmeste Reko-Ring og handle rett fra bonden. Det finnes mange muligheter så ikke gi opp om du ikke finner det på første forsøk

Du kan faktisk også fint kjøpe ferdigkraft av god kvalitet. Stange Kylling har ferdiglaget kraft i kjøledisken. Denne er laget på rett vis og har lite tilsetningsstoffer, denne finnes hos Rema 1000 og Meny. Det finnes også ferdig kraft fra andre dagligvarebutikker, men ikke like rene som vi har sett.

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Last ned vår GRATIS guide, og start din reise mot en slankere, sterkere og friskere kropp!