Kraftmat.no

Hvordan lage kombucha?

Kombucha smaker godt og gjør godt for kroppen. Det er en spennende og givende opplevelse å brygge sin egne kombucha. Det er tidkrevende, men når resultatet er klart er det hele verdt det!

Spis deg ned i vekt og til mer energi!

Last ned vår GRATIS guide, og start din reisen mot en slankere, sterkere og friskere kropp!

Spis deg ned i vekt og til mer energi!

Last ned vår GRATIS guide, og start din reisen mot en slankere, sterkere og friskere kropp!

Ingredienser

 • SCOBY – Starterkultur/kombucha mor.
 • Batch – Litt ferdigbygget kombucha.
 • Sukker.
 • Økologisk te – Svart te eller rooibos.
 • Vann.

Slik gjør du

Kombucha går under kategorien fermentert mat og kan bidra til å berike tarmfloraen din, litt som fermenterte grønnsaker. Dette er en tradisjonell fermentert drikke fra Kina som har eksistert i mer enn 2000 år. Den blir kalt den udødelige sunnhetsdrikk, kjent for sine utrolige helsefordeler.

Kombucha lages ved at du tilsetter sukker, en starter kultur og lar det gjære. Sukkeret blir spist opp av scobyen, ofte kalt mor kombucha. Den lager organiske syrer, samtidig som den probiotiske kulturen vil formere seg.

For å komme i gang trenger du en starterkultur. Dette er som regel enkelt å skaffe fra andre som også lager Kombucha.

Steg 1 – Ha 5 liter vann og 14 ss sukker i en kasserolle og et godt oppkok før du går videre til neste steg.

Steg 1: ha i sukker

Steg 2 – Når vannet har hatt et godt oppkok knytt du teposene rundt kasserollen. Til denne oppskriften er det blitt brukt 4 poser black chai og 4 poser Ribose. La den stå på kjøkken benken med lokk til den er avkjølt. Over natten er en god måte å gjøre det på.

Steg 2: Ha i te

Steg 3 – Når den er avkjølt er den klar for å tømmes over i glasskrukker. Før du gjør det trenger du en batch. Dette er et brygg fra en tidligere kombucha og skal fordeles likt i glasskrukkene. Om du ikke har batch, bruker du litt av væsken som Scobyen lå i.

Steg 3: Batch

Steg 4 – Brett scobyen pent ut slik at den blir liggende på toppen. Du kan skaffe scoby fra en annen som lager kombucha.

Steg 4: Ha i SCOBY

Steg 5 – Knytt et kaffefilter med strikk rundt slik at insekter og støv ikke kommer til. Nå starter fermenteringsprosessen. kombuchaen skal stå i romtemperatur i ca 2 uker helt til søtsmaken er borte. Desto lengre den står, desto mer syrlig blir den.

Steg 5: Fermentering

Steg 6 – Når kombuchaen har stått lenge nok har den dannet en nye scoby baby. Denne kan lagres og brukes til neste gang, eller gis bort. Måten du lagrer den på er å lage et hotell til scobyene. Alt du gjør er å putte den i en glasskrukke med litt batch og la den stå i romtemperatur (skal ikke stå i kjøleskapet).

Steg 6: Baby SCOBY

Steg 7 – Litt av brygget skal nå bli en batch. Dette vil fungere som en starter til ditt neste brygg. Oppbevares i kjøleskapet til du skal bruke det neste gang.

Steg 7: Ny batch

Steg 8 – Bruke en sil og et kaffefilter til å sile resten av kombuchaen. Dette gjør du for å ta vekk de verste klumpene før du heller kombuchaen på flasker.

Steg 8: Sil kombuchaen

Steg 9 – Deretter heller du kombuchaen over i rene flasker. Disse skal nå stå på kjøkkenbenken i 2 dager for å danne naturlig kullsyre. Kombuchen kan også etter fermenteres ved å la den stå noen ekstra dager på kjøkkenbenken. Du kan også eksperimentere med forskjellige smaker. For eksempel kan du putte bær eller urter oppi.

Steg 8: Etterfermentering

Steg 10 – Gratulerer! Du har nå laget din helt egne kombucha. Du sitter nå igjen med flere flasker kombucha, 1 batch og et scoby hotell. Kombuchaen og batchen lagres i kjøleskapet og kan drikkes over flere uker. Hotellet lagres i romtemperatur.

Steg 10: Dette har du

Oppsummering

 • Kombucha er en fermentert drikke med opprinnelse fra Kina.
 • Du trenger en SCOBY – Mor kombucha for å komme igang.
 • Oppskrifter: Sukker, batch, te og vann.
 • Fermenteres i ca 2 uker i romtemperatur – Til søtsmaken er bort.
 • Det dannes en ny scoby under fermenteringen som du kan bruke i ny fermentering eller gi bort.
 • Kan lagres i kjøleskapet i flere uker.

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Last ned vår GRATIS guide, og start din reise mot en slankere, sterkere og friskere kropp!