Mer overskudd 
Friskere fordøyelse 
Bedre fokus 
Ned i vekt 
Med kraftmat

Hvorfor regelmessig søvn er bra for helsen

Det å få en god natts søvn et av de beste du kan gjøre for å oppnå god helsen og for å holde immunforsvaret i gang på alle mulige måter.
les mer
Share on facebook
Share on email

Motta oppskrifter, tips & Inspirasjon til bedre helse.

Ingen søppelpost. Avmeld når som helst

Forskning har vist at personer som sover 6 timer eller mindre hver natt, har 4,2 ganger større sannsynlighet for å få forkjølelse enn de som sover 8 timer om natten. Dette alene viser hvor viktig søvn er for å holde oss sunne.

Men det handler ikke bare om varigheten på søvnen. Å holde seg til en god søvnrytmen er like viktig når det kommer til å opprettholde helsen vår.

Med all den usikkerheten vi har for tiden, vet jeg at det er vanskelig å lage en god plan for dagen. Det kan hende du må jobbe hjemmefra, eller prøver å finne en måte å hjelpe barna med skolearbeidet. Alle disse tingene er utfordrende.

Likevel, hvis du klarer å holde en god søvnrytme, kan det være gull verdt for helsen din – spesielt når det gjelder hjertehelsen.

Jevn og god søvn er bra for hjertet ditt. Hvis du har en ujevn døgnrytme og en dårlig søvnrutine vil dette kunne gjøre skade på hjertet ditt. Forskning fra Harvard University har vist at dette kan øke risikoen for hjertesykdom.

Studien fulgte mer enn 2000 voksne i seks år og fokuserte på deres vanlige søvnrytme. En vanlig søvnrytme ble definert som å sovne i løpet av det samme 30 minutters vinduet i gjennomsnitt. Hvis du for eksempel sovnet klokka 11.00 en natt og 11:27 neste natt var du fremdeles innenfor parameterne for din vanlige søvnrytme. 

Men hvis man gikk utenfor den vanlige søvnrytmen sin fant forskerne at dette ikke var bra for helsen din. Deltakere med den mest uregelmessige søvnrytmen, der det i gjennomsnitt var 90 minutters sprik fra den vanlige søvnrytmen i løpet av en uke, doblet risikoen for hjerte- og karsykdommer seg i løpet av de neste fem årene.

Studien fant også at hvis man hadde uregelmessig søvn bidro også dette til økt fare for hjerteproblemer. For hver time man endrer på hvor lenge man sover fra natt til natt, var det 27% høyere sjanse for å utvikle metabolsk syndrom, som er en tilstand som øker risikoen for hjertesykdom.

Metabolsk syndrom var også en bekymring for deltakere hvis leggetiden endret seg dramatisk. Hvis leggetiden varierte mellom 60 og 90 minutter i gjennomsnitt, har du 14% større sjanse for å utvikle metabolsk syndrom; når leggetiden varierer med 90 minutter eller mer, er risikoen 58% for å utvikle metabolsk syndrom.

Skiftarbeidere, røykere og deltakere som led av depresjon hadde en større tendens til å rapportere om en uregelmessig søvn og døgnrytme, fant studien.

Uregelmessig leggetid øker også risikoen for andre helseproblemer som:

  • Fedme
  • Høyt blodtrykk, eller hypertensjon
  • Diabetes
  • Slag

Det viktigste du har lært til nå er: gjør søvn og døgnrytmen din så konsistent som mulig. Og ja det gjelder også i helgene. 

Slik forbedrer du søvnrutinene dine

Å sørge for å legge seg til omtrent samme tid hver kveld er enklere hvis man lager seg en god rutine før man legger seg. 

Med det i bakhodet har jeg noen få enkle tips som kan hjelpe deg til en god leggerutine. 

Unngå koffein og alkohol: Denne er sannsynligvis kjent for deg allerede, men unngå sentralstimulerende midler som koffein. Det er mange ulike meninger om når man bør slutte å innta koffein. Noen sier 14.00 andre sier 18.00. Kanskje noe midt i mellom vil være smart. Dette er noe du kan teste ut selv. 

Alkohol brukes ofte som et hjelpemiddel til å få sove, men det hjelper faktisk ikke og forstyrrer i stedet normal døgnfunksjon.

Ha riktig temperatur : Å holde det kjølig er noe av det smarteste du kan gjøre. Vi kan nå REM-søvn raskere – noe som hjelper kroppene våre til reparasjon og gjenoppbygging. Så det kan altså være smart å senke kroppstemperaturen før sengetid. 

Forskning indikerer at romtemperatur mellom 15-18 grader er optimalt for søvn av god kvalitet.

Avslapping: Dette er viktig. Før du legger deg, bør du begrense bruken av telefonen og tv – disse utstråler blått lys og påvirker søvnkvaliteten din – helst en time før leggetid, unngå dette og ta deg heller en varm dusj eller legg deg i badekaret om du muligheten. 

Og ja, jeg vet at du mest sannsynlig tenker «hvorfor skulle jeg ta et varmt bad når du ba meg senke kroppstemperaturen?» Men ironisk nok hjelper et varmt bad til å kjøle ned kroppen ved å forbedre blodsirkulasjonen. 

I tillegg kan det å lese en bok, i stedet for å se på tv, vært et smart valg før du legger deg. 

Det har du mine beste tips. Under COVID-19-utbruddet, gjør hva du kan for å holde deg til en konsekvent døgn og søvnrytme. Dette bidrar til god helse. 

Veien videre

Bli med i facebook-gruppen og kom i gang med kraftmat! Her finner du likesinnede og svar på dine spørsmål

Vi sender ut ukentlig nyhetsbrev for å gi deg inspirasjon om kosthold og helse. Abonnere Ved å trykke på bjellen under.

Ønsker du en plan som er 100% tilpasset deg? Det kan det bestilles HER

Del innlegget

Share on facebook
Share on email

Motta oppskrifter, tips & Inspirasjon til bedre helse.

Ingen søppelpost. Avmeld når som helst

Anonnse

Brown Modern New E-book Recipes Instagram Story (1080 x 1500 px) (3)
Din 100 % personlige kostholdsplan
"Jeg føler meg fantastisk. Det beste kostholdet jeg har prøvd!

nyhetsbrev

Motta oppskrifter, tips & Inspirasjon til bedre helse.

Ingen søppelpost. Avmeld når som helst.