Mer overskudd Bedre fordøyelse Bedre fokus Ned i vekt med kraftmat

IBS og mageproblemer – Hva kan du gjøre?

Har du tilbakekommende eller daglige mageproblemer? Vis ja, kan dette bety at du har IBS. Som du vil lære i løpet av dette innlegget vil symptomene og ubehaget varier fra person til person. Noen lever godt med det mens andre lever med store smerter og plager (ikke bare er begrenset til det fysiske.)

Spis deg ned i vekt og til mer energi med vår kostholdsplaner

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hva er IBS?

IBS står for irritable bowl syndrom eller irritabel tarm syndrom på norsk. Det er en diagnose som blir gitt da det ikke finnes noen god sykdoms forklaring på dine symptomer, typisk da Chrons, Ulcerøs kolitt, kreft eller andre mange/tarm diagnoser er utelukket.

IBS er en veldig vanlig sykdom, i Norge anslås det at mellom 8-25% er rammet. Sannsynligvis ligger det nærmere 25%, en folke plage med andre ord. Sykdommen ses hos begge kjønn, men med større forekomst hos kvinner.

For ikke lenge siden var dette en tilstand som ble mer eller mindre sett på som en psykisk tilstand, der stress var hovedårsaken og førte til symptomene. Stress kan ofte være en trigger, men det er langt fra hele historien. Nyere forskning tyder på at bakteriene vi har i tarmen spiller en stor rolle, og at endring i deres økosystem kan være årsaken bak problemene.

Faktisk er IBS langt mer utbredt i velutviklete land i forhold til utviklingsland. Selv om vi liker å se på oss selv som en sporty nasjon, er sannheten at mange av oss sitter mer og mer innesitende liv, og hvis vi trener er det på et treningssenter. Et liv i mindre grad ute i naturen, kombinert med bekjempelsen av barkterien, kan være årsaken bak problemet i vel utviklede landene. Dette er også hvorfor oppblomstinegen av algeriger. 

IBS diagnose og vanlige symptomer

Det finnes ingen prøver som kan bekrefte om du har IBS eller ikke. IBS diagnostiseres derfor på symptomer og hyppigheten av disse symptomene. Vanligvis diagnostiseres du med ibs om plagene har vedvart i 3-6 måneder med jevnlige plager.

I følge International Foundation of functional Gastrointestinal Disorder er magesmerter, ubehag og endring i tarmvanene (hyppighet og konsistensen på avføringen) de vanligste symptomene.

Typiske symptomer er:

1. Endring i avføringsmønsteret. Dette inkluderer både forstoppelse og diaré. Mange med ibs opplever en av disse, men det er ikke uvanlig at begge forekommer. Forstoppelse defineres som når du går på do mindre en 3 ganger ukentlig eller føler du ikke klarer å tømme deg etter et do besøk. Diaré er løs avføring eller hyppig tømming av tarmene. Å gå på do 1-2 ganger daglig anses som normalt. Se: Er din anføring normal

2. Forandring i utsende på avføringen. Om avføringen din er løs, har endret farge eller det oppstår slim i avføringen er dette et stekt symptom på ibs. Alle har litt forskjellig avføringsmønster, så det er viktig å se om konsistensen eller fargen endres ofte.

Andre symptomer:

Symptomer som ikke er fordøyelsesproblemer:

Stress kan bidra til å utvikle ibs, men symptomene fra ibs kan også bidra til å øke stress, som skaper en syklus som er vanskelig å komme ut fra.

Symptomene kommer ofte relativt fort etter inntak mat, innen en halvtime er vanlig.

Intensiteten av symptomene for de som lever med ibs varierer mye. Noen lever fint med det, mens andre lever med store smerter og ubehag. Reduserer livskvalitet er ofte utfallet og ikke minst frykten for å gå ut uten å vite når symtomen slår til og behovet for et totalt blir akutt.

Hva skjer etter at du har blitt diagnostisert?

Vanligvis etter at du er blitt diagnostisert med ibs får du råd om å endre på kostholdet for å se om symptomene kan bedres. Legemidler brukes vanligvis ikke for å behandle sykdommen.

En lavFODMAPs diett er det som blir anbefalt i Norge i dag. Målet med dietten er å redusere diverse karbohydrater som de med ibs har problemer med å fordøye. Dette er en lang liste med matvarer som du skal unngå i et par uker før du begynner å reintrodusere de tilbake i kosten for å se hva du tåler og hva du ikke tåler.

Mange opplever bedring av symptomene de første ukene, men problemet oppstår når du vender tilbake til et normalt kosthold. Svært ofte opplever personer med ibs at de tåler maten enda dårligere og blir i realiteten enda mer begrenes til hva de kan spise. Om du er anbefalt FODMAPS dietten er viktig at du ikke gjør feilen å vente måneder før du starter å reintrodusere matvarene

Å oppdage at du tåler mat enda dårligere er en håpløs situasjon som dessverre mange med ibs opplever. 

Neste steg er ofte anbefaling om å ta tilskudd a probiotika (melkesyrebakterier). Igjen er dette samme historien som FODMAPs. Probiotika inneholder millioner og ofte milliarder av bakterier som skal være gode for deg. Høres jo bra ut, men det er bare 5-20 stammer bakterier.

I en frisk tarm skal det være tusenvis av forskjellige stammer bakterier. Å tilføye millioner av kopier av 5 stammer vil bidra til at de utkonkurrerer de andre å skape en monokultur.

Går det ann og behandle IBS Naturlig?

Selv om vi ikke har et klart svar på verken hva IBS kommer av eller hvordan behandle det, finnes det håp. Det er flere naturlige metoder du kan ta i bruk for å oppnå bedre livskvalitet.

Selv om probiotika ikke er svaret, ligger mye av svaret i bakterieverden. Kanskje den mest interessante forskingen er om jord. Mye tyder på at komponentene i jord kan bringe tarmbalansen tilbake. Se: Forbløffende oppdagelse: Jord gjenoppretter balansen i tarmen

Å endre kostholdet, i tillegg til å redusere stressnivået er viktig. Moderat trening har også vist seg å redusere symptomene.

GAPS-Dietten er vår favoritt når det kommer til behandling av mage/tarmproblemer. Dietten handler om å spise næringsrik mat som er bra for tarmen og kroppen. Dietten Har stort fokus på tradisjonskost som kraft og fermenterte grønnsaker. Sammen med andre tiltakene som er nevnt over

IBS en usynlig sykdom

Kanskje det verste med en sykdom som ibs er at den er usynlig. Det er vanskelig å skjønne seg på noe en ikke ser. Du kan være på jobb å føle deg helt frisk, men plutselig må du på do og bli værende en halvtime. En arbeidsgiver kan lett undre seg om du gjømmer deg vekk. Å ikke bli forstått er noe det verste en person kan oppleve, dessverre er det en realitet for millioner av mennesker.

Vi vil oppfordre deg til å bli medlem av facebook-gruppen tarmtrivsel. Her finner du personer i samme situasjon som du kan dele erfaringer med.

Oppsummering

Ibs er en diagnose som blir gitt da det ikke finnes noen god sykdoms forklaring på dine symptomer, typisk da Chrons, Ulcerøs kolitt, kreft eller andre mange/tarm diagnoser er utelukket.

→ De vanligste symptomene på ibs er endring i avføringsmønsteret og endring i utsende på avføringen.

→ Det er mange andre symptomer også som ikke bare er bergenset til mage/tarm

→ Endring av kostholdet til lavFODMAPs er vanlig anbefaling i Norge. Mange opplever bedring i starten, men

→ Ny forsking av jord tyder på at det kan gjenopprette tarmbalansen hos de med ibs

→ Søk støtte hos folk som forstår deg. Bli medlem av tarmtrivsel.

Del Innlegget

Spis deg ned i vekt og til mer energi med vår kostholdsplaner

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Abonner på nyhetsbrev

Vi sender ut ukentlige nyhetsbrev som inkluderer: tips og inspirasjon, samt nyttige lenker

Ingen søppelpost. Avmeld når som helst.