Kraftmat.no

GAPS-Diett – Den beste dietten til å gjenopprette tarmbalansen

GAPS står for The Gut and Psychology Syndrome. Dietten blir vanligvis brukt i behandlingen av inflammatorisk tarmsykdom, cøliaki, lekk tarm, autisme, ADHD, depresjon, angst og autoimmune sykdommer.

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Last ned vår GRATIS guide, og start din reisen mot en slankere, sterkere og friskere kropp!

Hva er GAPS-dietten?

I 2004 publiserte Dr. Natasha Campbell en bok om GAPS-dietten. Hun har brukt GAPS-dietten i mange år for å behandle autistiske barn. Det er en betydelig sammenheng mellom lekk tarm og autisme, og autistiske barn opplever ofte store mageproblemer. Hun oppdaget at ved å behandle mageproblemene kunne hun i mange tilfeller oppnå 100% helbredelse hos barna.

Styrk Helsen Med En Friskere Fordoyelse

Styrk Helsen Med En Friskere Fordøyelse

Dr. Natasha Campbell er en russisk lege som også har utdannelse innen ernæring. Hun bruker GAPS-dietten og livsstilsendringer som en viktig del av behandlingene sine. Hun begynte å interessere seg for ernæring etter at nære familiemedlemmer ble syke, og til tross for sin medisinske bakgrunn kunne hun ikke hjelpe dem. Derfor bestemte hun seg for å studere ernæring ved universitetet. I dag sier hun at mat er den viktigste og mest effektive måten å behandle sykdommer på. Hun har siden behandlet familien sin og tusenvis av andre med den nye kunnskapen sin.

Natasha hevder at alle autoimmune sykdommer stammer fra et skadet fordøyelsessystem, og at 85% av immunforsvaret finner du direkte bak fordøyelsessystemet (tarmen).

Hvordan fungerer GAPS?

GAPS-protokollen fungerer ved å fokusere på å helbrede tarmveggene, balansere immunforsvaret og gjenopprette det optimale bakterielle økosystemet i mage-tarmkanalen.

Viktigheten av Mikrobiomet som bor inni vår kropp

Ernæringsprotokollen i GAPS begrenser inntaket av korn, kommersielle meieriprodukter, stivelsesholdige grønnsaker og bearbeidede/raffinerte karbohydrater. I stedet fokuserer den på lett fordøyelige og næringsrike matvarer. I begynnelsen ligner dietten på et ketogent (lavkarbo) kosthold, men den legger større vekt på tarmhelse og tillater mer frukt og honning etter hvert som man går gjennom stegene i dietten.

GAPS-dietten består av to deler: Introduksjonsdietten og den fullstendige GAPS-dietten. For personer som kommer fra et standard vestlig kosthold, kan introduksjonsdelen virke overveldende. I slike tilfeller kan det være bedre å starte direkte med den fullstendige dietten og deretter gå over til introduksjonsdelen når man føler seg klar.

Hvis man har alvorlige mage-/tarmproblemer, anbefales det imidlertid å starte direkte med introduksjonsfasen, mens de med mildere symptomer kan begynne direkte med den fullstendige dietten. Uansett valg vil man dra stor nytte av dietten.

GAPS er ikke en diett man må følge resten av livet, men det er heller ikke en mirakelkur på noen få uker. Varigheten man må følge dietten nøye vil variere. Det kan ta opptil 2 år før kroppen og tarmfloraen har endret seg fullstendig, men forbedringer vil komme mye tidligere. Når man velger å avslutte dietten, bør den fortsatt utgjøre en betydelig del av kostholdet.

Den fullstendige GAPS-dietten:

Den fullstendige dietten i GAPS består hovedsakelig av hjemmelaget mat, ideelt sett med få ingredienser som kjøtt, fisk, grønnsaker og fermentert mat. Du kan også inkludere frukt og nøtter i moderate mengder på dietten. Det er viktig å velge kvalitetsprodukter, så det anbefales å strebe etter økologiske produkter, handle lokalt fra pålitelige kilder eller til og med dyrke maten selv.

Tilskudd:

GAPS-dietten anbefaler noen tilskudd for å støtte ernæringen og helingsprosessen. Disse inkluderer effektive probiotika (jordbaserte organismer), vitamin A og D fra torskeleverolje, fordøyelsesenzymer og nødvendige vitaminer og mineraler.

Avgiftning:

GAPS-dietten understreker viktigheten av en naturlig avgiftningsprosess som støtter kroppens egne mekanismer. Et intensivt avgiftningsprogram kan noen ganger gjøre mer skade enn godt ved å overbelaste organene som er ansvarlige for å nøytralisere og eliminere giftstoffer. GAPS-dietten anbefaler derfor avgiftning som støtter kroppens naturlige avgiftningsprosesser.

Noen metoder for naturlig avgiftning inkluderer å drikke ferskpresset juice laget av økologiske frukter, grønnsaker og urter, bading i innsjøer, elver eller sjøvann og ansvarlig soleksponering for å støtte helsen til huden (kroppens største avgiftningsorgan). Det kan også være nyttig å ta et bad eller fotbad med epsomsalt og eteriske oljer, tilbringe mye tid utendørs i naturen og delta i lette fysiske aktiviteter daglig. Sørg også for å få tilstrekkelig naturlig lys og sollys.

En annen viktig del av behandlingen er å redusere den generelle toksiske belastningen. Dette kan oppnås ved å holde hjemmet fritt for kjemikalier og unngå å bringe inn materialer som avgir kjemikalier, for eksempel nye tepper, møbler og maling. Vær også oppmerksom på at huden absorberer det meste av det den kommer i kontakt med, så

Introduksjonsdieten:

Introduksjonsdieten i GAPS er delt inn i 6 faser. Etter hver fase introduseres nye typer mat gradvis, og man går videre til neste fase til man er klar for å følge den fullstendige dietten. Disse fasene er spesielt designet for personer med store mage-/tarmproblemer, og det kan ta flere uker å fullføre introduksjonsdieten.

Fokus på lettfordøyelige og næringsrike matvarer som kjøttbuljongsuppe, kokte grønnsaker, godt kokt kjøtt, fermenterte matvarer og sunne fettstoffer.

Gradvis introduksjon av matvarer for å overvåke kroppens reaksjon.

Steg 1: Fermentert mat

 • Start med juice fra fermenterte grønnsaker.
 • Gradvis øk inntak av fermentert mat.
 • Vurder lokale leverandører som Reko-Ringen for kvalitetsprodukter.
 • Lytt til kroppens reaksjoner og juster inntaket deretter.

Steg 2: Utvidelse av matvalg

 • Introduksjon av egg, ghee, kokosolje.
 • Fortsett med kraftsuppe og probiotisk mat.
 • Vær oppmerksom på kroppens reaksjoner og tilpass etter behov.

Steg 3: Legg til flere matvarer

 • Inkluder avokado, rød palmeolje, mandelsmør, mandel- og kokosmel, og fermenterte grønnsaker.
 • Prøv pannekaker laget av mandelmel, egg, gresskar og smør.
 • Begynn å spise fermenterte grønnsaker direkte.

Steg 4: Olivenolje og grønnsaksjuice

 • Start med gulrotjuice og utvid gradvis.
 • Legg til stekt kjøtt og mer fermenterte grønnsaker.

Steg 5: Rå grønnsaker og fruktjuice

 • Introduksjon av rå grønnsaker som salat og agurk.
 • Utvid til andre grønnsaker og fruktjuicer.

Steg 6: Frukt og plantebaserte melk

 • Introduksjon av ulike frukter, kokosmelk og mandelmelk.
 • Fortsett å inkludere kraftsuppe som en viktig del av kostholdet.

Etter å ha fullført introduksjonsfasen, kan du bevege deg over til den fullstendige GAPS-dietten. Selv om du kanskje er lei av kraftsuppe, er det viktig å fortsette med den som en sentral del av kostholdet ditt.

Husk: Hver persons reaksjon på matvarer kan variere. Det er viktig å lytte til kroppen din, og hvis nødvendig, konsultere en helsepersonell eller GAPS-sertifisert praktiker for veiledning.

Jobb med en Kostholdsveileder

Å implementere GAPS-dietten kan være en kompleks prosess gitt dens mange faser og spesifikke matvarer og tilskudd som skal inkluderes eller unngås. Derfor anbefales det ofte å jobbe med en kostholdsveileder eller ernæringsfysiolog, spesielt en som har erfaring med GAPS eller andre terapeutiske dietter.

Fordeler med å Jobbe med en Kostholdsveileder:

Tilpasset Veiledning: En veileder kan hjelpe deg med å tilpasse dietten til dine spesifikke behov, preferanser og eventuelle matintoleranser eller allergier.

Støtte og Motivasjon: Å gjøre betydelige endringer i kostholdet kan være utfordrende. En veileder kan tilby støtte, motivasjon og strategier for å håndtere utfordringer som kan oppstå.

Overvåking av Fremgang: En veileder kan hjelpe med å overvåke din fremgang og justere planen etter behov for å sikre at du beveger deg mot dine helsemål.

Ressurser og Oppskrifter: Få tilgang til ressurser og oppskrifter som er tilpasset GAPS-dietten, noe som kan gjøre overgangen og implementeringen enklere og mer variert.

Sikkerhet og Forebygging: Sørge for at dietten blir fulgt på en sikker måte, og at alle ernæringsmessige behov blir møtt for å unngå mangler.

Håndtering av Symptomer: Veilede deg gjennom eventuelle “die-off” reaksjoner eller andre symptomer som kan oppstå når du begynner på dietten.

Følg en Plan:

Hvis du ikke har tilgang til en kostholdsveileder, kan det å følge en detaljert plan eller guide for GAPS-dietten også være til stor hjelp. Dette kan inkludere:

Fase-for-Fase Veiledning: En detaljert guide som tar deg gjennom hver fase av dietten, inkludert hvilke matvarer som skal introduseres og når.

Måltidsplaner: Ukes- eller månedslange måltidsplaner som gir deg en struktur å følge og hjelper deg med å planlegge innkjøp og matlaging.

Oppskriftsbok: En samling av GAPS-vennlige oppskrifter som kan gi variasjon og inspirasjon gjennom dietten.

Loggbok: En plass hvor du kan spore matinntak, symptomer og fremgang gjennom dietten.

Å følge GAPS-dietten kan være en investering i din helse, men det er viktig å nærme seg den på en balansert og støttet måte for å sikre suksess og velvære gjennom prosessen.

Oppsummering: GAPS-dietten

GAPS-dietten, utviklet av Dr. Natasha Campbell, fokuserer på å forbedre tarmhelsen og har vist seg å være spesielt effektiv for å behandle autistiske barn ved å adressere forbindelsen mellom lekk tarm og autisme. Dr. Campbell, en russisk lege med en bakgrunn i ernæring, har anvendt dietten som en del av en helhetlig tilnærming til behandling, basert på prinsippet om at mange autoimmune sykdommer stammer fra et skadet fordøyelsessystem.

GAPS-dietten fungerer ved å:

 • Helbrede tarmveggene
 • Balansere immunforsvaret
 • Gjenopprette et optimalt bakterielt økosystem i mage-tarmkanalen

Dietten begrenser inntaket av visse matvarer som korn og bearbeidede karbohydrater, og fokuserer i stedet på lett fordøyelige og næringsrike matvarer. Den består av to hoveddeler: Introduksjonsdietten og den fullstendige GAPS-dietten, og kan tilpasses individets behov og symptomer. Selv om den kan være utfordrende å følge, har mange opplevd betydelige helseforbedringer ved å følge dietten.

For å navigere gjennom de ulike fasene og sikre at dietten følges på en sikker og effektiv måte, anbefales det å jobbe med en kostholdsveileder eller følge en detaljert plan. Dette gir støtte, motivasjon, og sikrer at alle ernæringsmessige behov blir møtt gjennom prosessen.

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Last ned vår GRATIS guide, og start din reisen mot en slankere, sterkere og friskere kropp!

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Last ned vår GRATIS guide, og start din reise mot en slankere, sterkere og friskere kropp!