Kraftmat.no

IBS og mageproblemer – Hva kan du gjøre?

Mageproblemer påvirker mange nordmenn, og mange får diagnosen IBS. I denne artikkelen gir vi deg innsikt i metoder for å håndtere denne utfordrende tilstanden.

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Last ned vår GRATIS guide, og start din reisen mot en slankere, sterkere og friskere kropp!

Hva er IBS?

IBS står for irritable bowl sundrom, også kjent som irritabel tarm eller irritabel tarm-syndrom på norsk. Det er en diagnose som stilles når det ikke finnes noen konkret sykdomsforklaring på symptomene dine, og andre alvorlige mage- og tarmsykdommer som Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, kreft eller lignende er utelukket.

IBS er en svært vanlig tilstand, og det antas at mellom 8-25% av befolkningen i Norge er berørt. Det er sannsynlig at tallet ligger nærmere 25%, noe som gjør det til en utbredt folkesykdom. Tilstanden forekommer både hos menn og kvinner, men forekomsten er noe høyere blant kvinner.

Tidligere ble IBS ofte betraktet som en tilstand primært knyttet til psykiske faktorer, der stress ble ansett som hovedårsaken til symptomene. Selv om stress fortsatt kan utløse symptomer, er det langt fra hele historien. Nyere forskning antyder at tarmens bakterieflora spiller en stor rolle, og at endringer i tarmens økosystem kan være årsaken til problemene.

Viktigheten av Mikrobiomet som bor inni var kropp

Les mer om bakteriefloraen: Viktigheten av Mikrobiomet som bor inni vår kropp

Faktisk er IBS langt mer utbredt i utviklede land sammenlignet med utviklingsland. Til tross for at vi ofte betrakter oss selv som et aktivt samfunn, er sannheten at mange av oss fører en stadig mer stillesittende livsstil. Hvis vi trener, skjer det gjerne på et treningsstudio, og vi tilbringer mindre tid i naturen. Denne kombinasjonen av mindre utendørsaktivitet og en reduksjon i eksponeringen for ulike typer bakterier kan være en mulig årsak til problemene i utviklede land. Dette forklarer også hvorfor allergier har blitt mer utbredt.

IBS-diagnose og vanlige symptomer

Diagnosen IBS (irritabel tarm syndrom) stilles vanligvis på symptomer og ved å utelukke andre mulige årsaker til mage- og tarmsymptomene. Det finnes ingen spesifikke tester eller biologiske markører for å bekrefte IBS.

Vanlige symptomer på IBS inkluderer:

Magesmerter og ubehag: Dette kan variere i intensitet og lokalisering, og smertene kan være kramper eller verkende. Smertene kan lindre etter avføring.

Endringer i tarmvaner: Dette kan omfatte forstoppelse, diaré eller en veksling mellom begge deler. Personer med IBS kan oppleve avføring som er hard og vanskelig å passere eller avføring som er løs og hyppig.

Les mer om endring i tarmvanene her: Hvordan vurdere om avføringen din er normal

Oppblåsthet og gassdannelse: Mange med IBS opplever økt gassproduksjon og oppblåsthet i magen.

Slimproduksjon: Noen personer med IBS kan oppleve slim i avføringen.

Følelse av ufullstendig tarmtømming: Noen kan føle at de ikke klarer å tømme tarmen helt etter avføring.

Det er viktig å merke seg at IBS-symptomer kan variere betydelig fra person til person, og ikke alle opplever alle symptomene. IBS-symptomene kan også variere i intensitet over tid.

Andre symptomer

IBS og de usynlige symptomer Mer enn bare mageproblemer

IBS ikke bare handler om fordøyelsesproblemer. Mange personer som lever med IBS opplever også en rekke andre symptomer som påvirker deres mentale og fysiske velvære. Usynlige symptomene forbundet med IBS, spesielt angst, depresjon, fatigue, hodepine, muskelsmerter og søvnproblemer.

Les mer om dett her: IBS og de usynlige symptomer: Mer enn bare mageproblemer

Hva skjer etter at du har blitt diagnostisert?

Vanligvis, etter at du har fått diagnosen IBS, får du råd om å endre kostholdet for å se om symptomene kan bedres. Legemidler blir vanligvis ikke brukt for å behandle sykdommen.

I Norge blir en lavFODMAPs-diett ofte anbefalt i dag. Målet med denne dietten er å redusere inntaket av ulike karbohydrater som personer med IBS har problemer med å fordøye. Det innebærer å unngå et bredt spekter av matvarer i noen uker, før man gradvis reintroduserer dem i kostholdet for å identifisere hva man tåler og ikke tåler.

Mange opplever en bedring av symptomene i de første ukene, men problemet oppstår når man går tilbake til et normalt kosthold. Ofte opplever personer med IBS at de reagerer enda dårligere på maten og blir ytterligere begrenset i hva de kan spise. Hvis du har fått anbefalt en FODMAPs-diett, er det viktig å ikke gjøre feilen med å vente måneder før du begynner å reintrodusere matvarene.

Det er en håpløs situasjon for mange med IBS å oppdage at de tåler mat enda dårligere. Les mer om lavFODMAPs-dietten her: LavFODMAP: En vei til symptomlindring for personer med IBS

Neste steg som ofte blir anbefalt er å ta probiotikatilskudd (melkesyrebakterier). Igjen, dette er den samme historien som med FODMAPs. Probiotika inneholder millioner, og ofte milliarder, av bakterier som antas å være gunstige for deg. Dette høres jo bra ut, men det er kun 5-20 stammer av bakterier.

I en frisk tarm skal det være tusenvis av forskjellige stammer av bakterier. Å tilføre millioner av kopier av bare 5 stammer kan føre til at de utkonkurrerer de andre og skaper en monokultur.

Les mer om dette før du vurderer å ta probiotisk tilskudd: Hvorfor du bør tenke deg om før du tar probiotiske tilskudd

Går det ann og behandle IBS Naturlig?

Selv om opprinnelsen og behandlingen av IBS ennå ikke er fullstendig forstått, finnes det håp for dem som lider av denne tilstanden. Det er flere naturlige metoder man kan benytte for å forbedre livskvaliteten.

Selv om probiotika alene kanskje ikke er løsningen, peker mange bevis mot viktigheten av en balansert bakterieflora i tarmen. En av de mest spennende forskningsområdene på dette feltet dreier seg om jordens egenskaper. Det er indikasjoner på at visse komponenter i jord kan bidra til å gjenopprette tarmbalansen.

Forbloffende oppdagelse Jord gjenoppretter balansen i tarmen

Se for eksempel: Forbløffende oppdagelse: Jord gjenoppretter balansen i tarmen.

Å gjøre endringer i kostholdet og redusere stressnivået er viktige skritt mot bedre tarmhelse. Også moderat fysisk aktivitet har vist seg å ha en positiv effekt på IBS-symptomer.

Når det kommer til kosthold, er GAPS-dietten vår anbefaling for dem med mage- og tarmproblemer. Denne dietten legger vekt på næringsrik mat som er gunstig for både tarmen og hele kroppen. GAPS-dietten fremhever spesielt viktigheten av tradisjonsmat, som for eksempel kraft og fermenterte grønnsaker. Dette, kombinert med de andre tiltakene nevnt tidligere, kan være svært effektivt.

Les mer om GASP-dietten: GAPS-Diett – Den beste dietten til å gjenopprette tarmbalansen

IBS en usynlig sykdom

Kanskje det verste med en sykdom som IBS er at den er usynlig. Det er vanskelig å skjønne seg på noe en ikke ser. Du kan være på jobb å føle deg helt frisk, men plutselig må du på do og bli værende en halvtime. En arbeidsgiver kan lett undre seg om du gjømmer deg vekk. Å ikke bli forstått er noe det verste en person kan oppleve, dessverre er det en realitet for millioner av mennesker.

Vi vil oppfordre deg til å bli medlem av facebook-gruppen tarmtrivsel. Her finner du personer i samme situasjon som du kan dele erfaringer med.

Oppsummering

IBS er en diagnose som gis når det ikke finnes en konkret sykdomsforklaring på symptomene, spesielt etter at tilstander som Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, kreft eller andre mage- og tarmlidelser er utelukket.

De mest fremtredende symptomene på IBS er endringer i avføringsmønsteret og forandringer i avføringens utseende.

Det finnes også mange andre symptomer som ikke kun er begrenset til mage- og tarmregionen.

En vanlig anbefaling i Norge for behandling av IBS er å endre kostholdet til lavFODMAP. Mange opplever en bedring i starten, men det er som regel ingen kur.

Ny forskning på jord indikerer at den kan bidra til å gjenopprette tarmbalansen hos de med IBS.

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Last ned vår GRATIS guide, og start din reisen mot en slankere, sterkere og friskere kropp!

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Last ned vår GRATIS guide, og start din reise mot en slankere, sterkere og friskere kropp!