Kraftmat.no

LavFODMAP: En vei til symptomlindring for personer med IBS?

I dette innlegget skal vi utforske hva lavFODMAPs-dietten innebærer, hvordan den kan hjelpe personer med IBS og viktige hensyn å ta.

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Last ned vår GRATIS guide, og start din reisen mot en slankere, sterkere og friskere kropp!

Litt om IBS

IBS, eller irritabel tarm syndrom, er en kronisk tilstand som påvirker mage- og tarmsystemet. For personer som lever med IBS, kan symptomer som oppblåsthet, magesmerter, urolig mage og endrede tarmvaner være en daglig utfordring. En av de kostholdsmessige tilnærmingene som stadig får oppmerksomhet for å lindre disse symptomene, er lavFODMAPs-dietten.

IBS og mageproblemer – Hva kan du gjore

Les mer om IBS: IBS og mageproblemer – Hva kan du gjøre?

Hva er lavFODMAPs-diett?

LavFODMAPs-dietten er en kostholdsplan som reduserer inntaket av visse karbohydrater. FODMAP står for Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols – en gruppe av karbohydrater som noen mennesker har vanskeligheter med å fordøye.

Matvarer rike på FODMAPs kan føre til økt gassproduksjon og vannretensjon i tarmen, og dermed forårsake symptomer hos personer med IBS. LavFODMAPs-dietten innebærer å eliminere disse karbohydratene i en begrenset periode og deretter gradvis gjeninnføre dem for å identifisere hvilke matvarer som utløser symptomer.

Når man følger lavFODMAPs-dietten, er det viktig å være oppmerksom på hvilke matvarer som er tillatt og hvilke man bør begrense eller unngå.

Her er en generell oversikt over matvarer som er vanligvis ansett som lavFODMAPs eller høyFODMAPs. Husk at toleranse for FODMAPs kan variere fra person til person, og det kan være nyttig å jobbe sammen med en registrert klinisk ernæringsfysiolog for å tilpasse dietten etter dine individuelle behov:

Hvordan kan lavFODMAPs-dietten hjelpe personer med IBS?

Ved å begrense inntaket av høy-FODMAP-matvarer, kan lavFODMAPs-dietten bidra til å redusere oppblåsthet, magesmerter, diaré og forstoppelse hos personer med IBS. Dette skyldes at lavFODMAPs-matvarer er lettere å fordøye og mindre sannsynlige for å forårsake irritasjon i tarmen. Mange mennesker opplever en betydelig reduksjon i symptomer og forbedret livskvalitet ved å følge denne dietten.

Tillatte lavFODMAPs-matvarer:

 • Kjøtt og fjærkre: biff, svin, kylling, kalkun
 • Fisk og skalldyr: laks, torsk, reker, krabbe
 • Egg
 • Laktosefrie meieriprodukter: laktosefri melk, yoghurt og oster
 • Glutenfrie kornprodukter: ris, mais, bokhvete, quinoa
 • Frukt: bananer, blåbær, druer, appelsiner
 • Grønnsaker: gulrøtter, agurk, spinat, tomat, paprika
 • Nøtter og frø: peanøtter, mandler, valnøtter, solsikkefrø
 • Søtningsstoffer: sukralose, stevia

Matvarer som bør begrenses eller unngås (høyFODMAPs):

 • Hveteprodukter: brød, pasta, kaker, kjeks
 • Melk og meieriprodukter: melk, ost, iskrem
 • Frukt: epler, pærer, vannmelon, mango
 • Grønnsaker: løk, hvitløk, brokkoli, blomkål
 • Belgfrukter: bønner, linser, kikerter
 • Søtningsstoffer: honning, lønnesirup, sorbitol, mannitol

Viktige hensyn og ta

Husk at det å følge lavFODMAPs-dietten innebærer en eliminasjonsfase der man unngår høyFODMAPs-matvarer i en begrenset periode, etterfulgt av en gradvis reintroduksjonsfase for å identifisere hvilke matvarer som kan tolereres i moderate mengder.

Det anbefales sterkt å arbeide sammen med en kostholdsveileder for å få personlig veiledning og sikre at man får et balansert kosthold med tilstrekkelig næringsstoffinntak.

Oppsummering

For personer med IBS kan lavFODMAPs-dietten være en nyttig tilnærming for å lindre symptomer og forbedre livskvaliteten. Ved å eliminere og gradvis gjeninnføre visse karbohydrater, kan man identifisere individuelle triggermatvarer og tilpasse kostholdet deretter.

Likevel er det viktig å huske på at hver persons IBS er unik, og det kan være nødvendig med individuell tilpasning og veiledning. Snakk med en kvalifisert helsepersonell for å få riktig veiledning om lavFODMAPs-dietten og hvordan den kan hjelpe deg med å håndtere dine IBS-symptomer på en best mulig måte.

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Last ned vår GRATIS guide, og start din reisen mot en slankere, sterkere og friskere kropp!

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Last ned vår GRATIS guide, og start din reise mot en slankere, sterkere og friskere kropp!