Kraftmat.no

Paleo – Burde du spise som urmennesket?

Er du på utkikk etter et kosthold som prioriterer minimalt bearbeidet mat, kan paleo være riktig valg for deg. Dietten består av hele, naturlige matvarer fra både planter og dyr, inkludert kjøtt, fisk, grønnsaker og frukt.

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Last ned vår GRATIS guide, og start din reisen mot en slankere, sterkere og friskere kropp!

Hva innebærer det å spise paleo?

Paleo-dietten er inspirert av den paleolittiske tidsperioden. Grunntanken bak paleo er å etterligne det kostholdet mennesker er evolusjonært tilpasset. Dette refererer til de millionene av år vi levde som jegere og sankere, før jordbruksrevolusjonen satte inn.

Tanken om at et steinalderkosthold kan forbedre helsen vår og forlenge levetiden ved å redusere risikoen for fedme og andre kroniske sykdommer stammer fra det faktum at man sjelden hører om overvektige huleboere.

Kritikere påpeker ofte at forventet levealder i paleolittisk tid var rundt 30 år. Men det finnes også funn av individer som levde langt utover dette. Selv om det er utfordrende å vite nøyaktig hvordan livet var den gang, er det sannsynlig at mange døde av rovdyrangrep eller sult.

Hvordan fungerer paleo-dietten?

Kort sagt betyr å spise paleo å innta hele matvarer fra planter og dyr, mens man unngår bearbeidet mat. Målet er å konsumere næringsrik og naturlig mat som fremmer en sunn og robust kropp. Dette er mat som er så nær sin naturlige form som mulig.

Det finnes ulike tolkninger av hvilke matvarer som bør inkluderes eller unngås. Det er umulig å spise nøyaktig som våre forfedre. Vår mat er kultivert og forandret over tid. For eksempel er dagens banan søtere og inneholder færre frø enn for tusen år siden. En autentisk paleo-diett ville sannsynligvis inneholdt mindre sukkerrike matvarer og mer animalske produkter.

Ketose Fra Historisk Overlevelse til Moderne Helse

Ketose: Fra Historisk Overlevelse til Moderne Helse

Hva bør du spise, og hva bør unngås?

Et paleobasert kosthold er ganske enkelt et kosthold hvor du spiser naturlig mat som gir optimal næring til kroppen din, og hvor du unngår bearbeidet og næringsfattig mat.

Paleo-vennlig mat:

 • Kjøtt, fisk, fugl, skalldyr og egg
 • Grønnsaker
 • Frukt og bær
 • Nøtter og frø
 • Fett fra sunne kilder som olivenolje, kokosolje, smør, og fett fra kvalitetsrike animalske kilder.

Matvarer å unngå:

 • Meieriprodukter
 • Kornprodukter
 • Belgfrukter
 • Raffinert sukker
 • Raffinerte oljer
 • Halvfabrikata
 • Alkohol
 • Brus, lettbrus og saft

Hvilke fordeler gir paleo-dietten?

Paleo kan bidra til vektreduksjon, lavere blodtrykk og bedre kolesterolnivåer. Den fremhever betydningen av frukt, grønnsaker og høykvalitets proteiner, samtidig som den eliminerer raffinerte korn, tilsatt sukker og bearbeidet mat.

En studie publisert i Healthcare i september 2018 antyder at denne dietten kan hjelpe folk med å kontrollere vekten uten å telle kalorier eller begrense porsjonsstørrelser.


Konklusjon: Tilbake til Røttene for Moderne Helse med Paleo

Paleo-dietten tilbyr en enkel og intuitiv tilnærming til ernæring som henter inspirasjon fra våre forfedres livsstil. Ved å fokusere på hele, ubearbeidede matvarer og eliminere de som er sterkt bearbeidet, gir paleo-dietten en ramme for å nærme seg mat på en måte som understreker næringsrikhet og helse.

Selv om det er utfordringer og kritikk knyttet til å etterligne en eksakt paleolittisk diett, gir prinsippene bak paleo en solid plattform for å bygge et kosthold som fremmer velvære og styrker kroppen vår. Det er en invitasjon til å omfavne mat i sin mest naturlige form, ære vår evolusjonære fortid og ta velinformerte valg som støtter vår moderne helse.

Paleo-dietten er mer enn bare en diett; det er en livsstil som oppfordrer oss til å gå tilbake til våre ernæringsmessige røtter, verdsette kvaliteten på maten vi spiser, og ta hensyn til hvordan vår mat påvirker vår kropp, vårt sinn og vår generelle velvære. Enten du velger å følge en streng paleo-diett eller bare adoptere noen av prinsippene, gir denne tilnærmingen til mat en mulighet til å revurdere vårt forhold til mat og gjøre valg som nærer oss på alle nivåer.

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Last ned vår GRATIS guide, og start din reisen mot en slankere, sterkere og friskere kropp!

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Last ned vår GRATIS guide, og start din reise mot en slankere, sterkere og friskere kropp!