Mer overskudd 
Friskere fordøyelse 
Bedre fokus 
Ned i vekt 
Med kraftmat

Når er det nok salt?

les mer
Share on facebook
Share on email

Motta oppskrifter, tips & Inspirasjon til bedre helse.

Ingen søppelpost. Avmeld når som helst

Siden jeg var syk i slutten av februar så har jeg hatt ødem nesten hver dag. Jeg har ikke skjønt hvorfor, og det har ligget i hodet mitt å surret i en måneds tid før jeg fant ut at jeg måtte sette meg ned å lære meg mere om hvordan disse binyrene funker, og hva som var årsaken til at jeg har ødem hele tiden, og ikke klarer å bli kvitt det selv med kalium tilskudd.

Binyrene våre er et organ det fokuseres altfor lite på når det gjelder vår egen helse og ikke minst når vi er syke. Jeg har selv vært der, og har hatt og har tildels en del ødem fordi kroppen min har vært gjennom mye spesielt det siste året. Mye stress hvor jeg har vært veldig syk to ganger. Dette går jo utover binyrene mine i en eller annen grad. Årsaken til mitt ødem fant jeg faktisk ut for noen dager siden. Det ble en aha opplevelse for meg, og jeg har faktisk tenkt stikk motsatt av hva jeg skal. Jeg har derfor økt salt inntaket mitt til 3 ts salt daglig en periode for å se om jeg blir kvitte dette en gang for alle.

De fleste av oss har mye karbohydrater i kostholdet vårt. Jeg selv har veldig lite karbohydrater i kostholdet mitt, men jeg har både protein og fett som også omdannes til glukose i hjernen vår.

Da jeg fant ut at glukose faktisk fjerner både vann og natrium fra cellene fikk jeg meg en aha opplevelse. Selv om jeg ikke har karbohydrater i kostholdet mitt er det slik at protein også omdannes til glukose noe som også fører til at denne glukosen også fjerner vann og natrium fra cellene. Dette vil igjen føre til at jeg mangler salt og igjen føre til at jeg får ødem. Dette er en prosess som har pågått en stund hos meg, men nå skal vi jammen meg se om det å tilføre mere salt kan få sving i sakene.

Jeg har alltid trodd at det skal være kalium som skal hjelpe kroppen med dette, men salt er altså løsningen om dette er et problem.

Når man i tillegg finner ut at halvparten av sukkeret vi spiser konverteres til glukose, og glukose trekker vann og natrium ut av cellene, så hvis man er tørst etter å ha spist sukker og drikker vann, vil den metabolske prosessen fjerne mer vann fra cellene. Dette kan forårsake ødem. Selv om de fleste artikler i dag klandrer salt for å forårsake ødem, er det motsatte sant.

Når man føler seg dehydrert er det faktisk ikke vann man skal drikke. Føler man seg tørst hele tiden er det fordi kroppen ikke har nok salt der det hører hjemme. Da skal man faktisk drikke litt vann med salt eller helmelk, fløte eller kefir som jeg drikker.

Hvorfor?

Helmelk er en ideell elektrolytt drikk fordi den har perfekt elektrolytt balanse mellom natrium, kalium, vann, blodsukker (laktose), kalsium, fosfor, magnesium og protein. Helmelk er den perfekte elektrolytt drikken. Noen idrettsutøvere drikker vann og tar saltpiller (også kalt elektrolytt piller). Det er også et flott alternativ, spesielt siden de er enkle å ta med seg og ta en når det trengs.

Natrium holder vann inne i cellen, glukose fjerner vann og natrium fra cellen og tvinger vannet til å oppbevares ekstracellulært altså utenfor cellen.. Å spise salt når man har ødem, reduserer faktisk ødem ved at natrium fører vann tilbake i cellen.

Når man øker sukkerinntaket, slippes salt og vann ut av cellene våre med sukker som en gigantisk svamp. Vannet samles deretter på utsiden av cellene våre i stedet for på innsiden, og dehydrerer derved cellene dine og får kroppen vår til å svelle. Ødem er ofte assosiert med for mye salt, men faktisk er det for mye sukker.

Gitt den omvendte naturen til glukose og natrium i blodet, hvis man er hoven som et resultat av for mye sukker, vil det å spise salt ta vannet tilbake fra sukker og flytte det tilbake i cellene

Det som er viktig i denne informasjonen er dette:

  1. Hvis du føler deg hoven etter å ha spist søtsaker eller karbohydrater, må du spise salt og drikke litt vann for å redusere hevelsen.
  2. Hvis du har type 2-diabetes eller er hypoglykemi (lavt blodsukker) , kan det å spise et salt måltid gi deg et stort sukkerkrasj og du kan havne på sykehuset!
  3. Å spise sukker av en hvilken som helst mengde vil dehydrere cellene dine og deg og få deg til å løpe på toalettet hvert 30. minutt.

Fordi glukose tar vann ut av cellene, øker ødemet som følger ekstra-cellulært vann og forårsaker hevelse i kroppen. Dette ekstra-cellulære vannet må reabsorberes i sirkulasjonen for at nyrene skal fjernes. For å reabsorberes er natrium nødvendig, siden cellene uten natrium ikke kan betjene natrium/kalium pumpa, og portene ikke kan åpne for å ta glukose for deretter å ta den inn i cellene for å få vannet tilbake i cellene.

Mengden ekstra-cellulært vann er veldig vanskelig for kroppen å komme tilbake i sirkulasjon uten salt og kan ta dager.

Når overskudds vann får være i kroppen i lengre tid kan dette føre til økt blodtrykk, når ødemet forsvinner senker dette også blodtrykket.

Kilde: http://www.hormonesmatter.com/hydration-thirst-drinking-water/

Veien videre

Bli med i facebook-gruppen og kom i gang med kraftmat! Her finner du likesinnede og svar på dine spørsmål

Vi sender ut ukentlig nyhetsbrev for å gi deg inspirasjon om kosthold og helse. Abonnere Ved å trykke på bjellen under.

Ønsker du en plan som er 100% tilpasset deg? Det kan det bestilles HER

Del innlegget

Share on facebook
Share on email

Motta oppskrifter, tips & Inspirasjon til bedre helse.

Ingen søppelpost. Avmeld når som helst

Anonnse

Brown Modern New E-book Recipes Instagram Story (1080 x 1500 px) (3)
Din 100 % personlige kostholdsplan
"Jeg føler meg fantastisk. Det beste kostholdet jeg har prøvd!

nyhetsbrev

Motta oppskrifter, tips & Inspirasjon til bedre helse.

Ingen søppelpost. Avmeld når som helst.