Klapp deg selv på skulderen og vær stolt!
Når var sist du var stolt over deg selv? De fleste husker sist de ikke var særlig stolt, men det er ikke noe du trenger å tenke på. Akkurat nå skal du være stolt! Du lurer kanskje på hvorfor, det er nemlig en god grunn til det.
Vi har alle vært der. I uker, måneder, år, og til og med tiår, vegrer vi oss før vi tar valget om at nok er nok. Vi har kanskje gjort et par vage forsøk på å endre oss, men innerst inne var vi ikke klar. Er du her enda? ja da skal du være stolt. De fleste har ikke komt så lang som dette, det sier meg at du er seriøs med ditt ønske om endring. Dette det viktigste og vanskeligste steget på reisen og du har bestemt deg for å gjøre det skikkelig denne gangen.
Start med hvorfor
Å endre vaner er sjeldent så enkelt som å si til seg selv at nå er det nok. Sannsynligheten er stor for at du faller tilbake til gamle vanner. Det høres kanskje kjent ut? Du har startet på en slags plan, kanskje det var etter nyttår og etter en måneds tid møtte du motgang og gav opp. Du er ikke alene om dette, de aller fleste ender opp her. Viljestyrke er ikke nok alene, du trenger å vite hvorfor du gjør dette.
Den meste logiske måten å tenke på er å begynner med hva vi vil ha og hvordan vi skal oppnå/skaffe det. Som regel er det så langt vi kommer før vi gir opp. Det som mangler er hvorfor du vil ha det. Om du ikke vet nøyaktig hvorfor du ønsker disse endringen vil du ikke klare å argumentere med deg selv når det blir vanskelig.
Så du har lyst på bedre helse, Du vet at du må du spise bedre for å oppnå det. Sannsynligvis har du en ide om hvordan du skal gjøre det. Til nå har du hva og hvordan, og du er motivert til å starte. Kanskje det går kjempe bra i noen uker, men hva skjer når du møter på motgang? Hva skal du da gjøre når tankene om hvorfor du gjør dette dukker opp? Om du ikke har et god svar vil du automatisk gi opp.
Før du gjør noe som helst mer nå, åpner du er Word dokument eller finner frem en blankt ark og skriver ned hvorfor du ønsker disse endringen. Vær nøyaktig, tenk på hvilken betydning det vil ha for deg når du oppnår målet ditt.
Hva gjør du når du møter motgang?
Denne reisen du er på for å forbedre din egen helse og lære deg til å leve sunnere har sine opp og nedturer. Det er noen dager du kommer til å føle deg som en ny person med masse av energi og det er dager du kommer til å føle deg som drit. Det vil føles som: hvordan kan jeg føle meg så dårlig i dag når i går var fantastisk..
Spesielt i starten vil du oppleve sånne svingninger, det faktum at du vet om disse svingningene vil hjelpe deg til å fortsette, men det er også nå der er viktig å ha ditt hvorfor. Den første tiden vil være den vanskeligste og vist du klarer å akseptere at det vil føles litt vanskelig å stette seg inn i nye ting, vil det være så mye letter å pløye gjennom denne vanskelige tiden.
Hva hvis du faller for fristelsen?
Om du en dag faller helt ut og spiser noe du absolutt ikke burde er det ikke verdens undergang, faktisk har det ikke så mye å si i det hele tatt. Det har ingenting å si for dine resultater om du har gjort alt bra i 1 måned, og denne ene dagen klarer du ikke å holde det sammen. Det som har noe å si er hvordan du reagerer på det. Ikke fysisk på hva du spiste, men psykisk på at du mistet det. Vi har selv vært der, gått på smeller som egentlig ikke var så store og gitt oss selv skyld for å være svak. Dette er ingen god løsning, vi snakker av erfaring når vi sier dette. Om du gir deg selv skyldfølelse for en dårlig dag vil det bare gjøre alt verre.
Her er sannheten, å føle seg dårlig fører til at du gir opp. Når du er stresset, sur eller skuffet over at du ikke gjorde som du skulle er det større sannsynlighet for at du vil gjøre det igjen. Eksempel: Om du går ut å spiser en pizza og drikker øl, og når du kommer hjem føler deg som drit fordi du ikke fulgte planen, vil det faktisk være større sannsynlighet for at du gjør det igjen. Du skal ikke være likegyldig til det, men du skal lære av det. Det hjelper aldri å være slem mot seg selv.
Si heller: Ja, jeg gjorde en feil, jeg angrer, men hvem gjør ikke feil? Hva kan jeg gjøre for at det ikke skjer igjen? Etter å ha byttet til denne mentaliteten vil du merke at det blir mye lettere for deg å komme tilbake på rett spor rask.
Du kan også tenke på denne måten: Hvem er det du ser opp til? De har sannsynligvis gjort feil og du har tilgitt de for feilen de gjorde. Gjør deg selv en bjørnetjeneste og tilgi deg selv. Du fortjener tilgivelse like mye som alle andre, spesielt fra deg selv!
Sett deg opp for suksess
Fristelser er alltid større når de er rett fremfor deg. Det er my lettere å spise hele pakken med kjeks når du vet den ligger lett tilgjengelig i skuffen. Før du begynner på en ny plan er det veldig lurt å ta en skikkelig ryddeøkt på kjøkkenet. Fjern alt av fristelser, kast det eller gi det bort, det er ikke en del av kostholdet ditt lengre.
Planlegging av ukene er et viktig verktøy. Det skaper oversikt slik at det blir lettere å unngå unødvendig innkjøp. Handler du fast 1 gang i uken og holder deg til listen vil du både spare mye penger og slippe unødvendige fristelser.
Skriv en journal
Noe av det lureste du kan gjøre er å skrive en journal på hva du spiser. Mange blir svært overasket over hva det faktisk spiser når de først skriver det ned. Det er lett å glemme de ekstra søtsakene en spise og lurer på hvorfor en ikke har gått ned i vekt. Skriver du en journal har du det svart på hvit og det blir enklere å justere. Du trenger ikke loggføre alle kaloriene, men bare det du spiser. Det finnes gode apper det ute hvor mange også er gratis. Våre favoritter er Lifesum og MyFitnessPal
Reagerer du på enkelte matvare, men ikke vet helt hvilken, er det i veldig lurt å skrive en journal. Då kan du enkelt se okei, jeg spiste det og fikk en reaksjon en time senere.
Viktigheten av et felleskap
Når du gjør endring er det ikke alltid du vil få støtte, selv fra de nærmeste rundt deg. Folk liker ting som det er og om du gjør drastiske endringer med din livsstil kan det være vanskelig for andre å akseptere. Dine endringen får folk til å reflektere over seg selv. De tenker at det er noe feil med dem siden du gjør disse endringen og ikke de. Vi er alle syndere i dette og du bør ikke klandre noen om de ikke støtter deg. Ofte vil du få spørsmål om hva er vitsen med det disse endringen. Selvfølgelig er det noen som vil støtte deg. Det er disse personene som er viktig å ha rundt seg.
I vår facebook-gruppe er du med i et felleskap hvor alle er i en liknende situasjon. Alle har er mål om endringer og bedring. Det er en plass hvor en kan dele informasjon og spre motivasjon. Det fine med det er at når du deler kunnskap lærer du mer selv. Du blir selvfølgelig smartere av å lese deg opp, men når du skriver og reflekterer over det selv forstår du ting på en helt annen måte.
Vi ser det vi fokuserer på
Har du noen gang bestemt deg for at du skal klare noe, og nesten helt magisk har alle veiene for hvordan du skal klare det åpne seg. Det er ingenting magisk med dette, alt du har gjort er å gi hjernen en instruks om å være obs på ting som kan hjelpe deg. På den andre siden, når du har negativt fokus gir du hjernen instrukser til å lete etter alt som er negativt i livet ditt. Du har et valg, gjør det rette valgt å gi hjernen instrukser om å lete etter muligheter.
Et annet eksempel er om du akkurat har kjøpt en ny bil. Plutselig har alle denne bilen, du ser den over alt! Igjen, hjernen er nå obs på denne bilen. Det har alltid vært like mange av denne bilen, men det er ikke før du er observant du ser bilene eller mulighetene.
Ikke stol på motivasjon alene
På et eller annet tidspunkt har alle sagt til selv: Nå skal jeg gjøre alt riktig. Jeg skal begynne å trene, spise sunt og jobber hardt for å nå målene jeg har satt meg. Du er ekstremt motivert og du er overbevist om at du skal forbedre deg selv, ingenting kan stoppe deg. Du går rett på treningsstudioet og hadde den beste økten på over et år. Du kommer hjem, lager det sunneste måltidet i kokeboken og tenker, jess! Dette er den nye meg. Neste dag kommer, du er stiv, støl og sliten. Ingenting er motiverende, alt du har lyst til er å knekke en hel plante med melkesjokolade. Du tenker, hvorfor gidder jeg egentlig? Du gir deg selv unnskyldninger, trening er egentlig ikke gøy og jeg trenger motivasjonen for å gjøre det.
Det er like fascinerende hvert år hvor fult treningssenteret er etter nyttår. Alle er ekstremt motivert til å komme i gang med et nytt år. Alle tenker det samme, dette er mitt år, en ny og bedre meg. 2-3 uker senere er nesten alle borte, motivasjonen har tatt slutt og unnskyldningene gror seg sterkere fra dag til dag. Spørsmålet er: Finnes det er bedre måte enn og være avhengig av motivasjon?
For å forstå dette refererer jeg til artikkel skrevet i British journal of health psychology. Dette forsøket tok en titt på 250 personer inndelt i 3 grupper.
Gruppe 1 ble gitt et treningsprogram og ikke noe mer.
Gruppe 2 fikk akkurat det samme opplegget som gruppe 1, forskjellen var at gruppe 2 også fikk se en video der eksperter snakket om fordeler med fysisk aktivitet, (motivasjon)
Gruppe 3 fikk akkurat det samme opplegget som gruppe 1 og 2, de fikk også se de samme motivasjonsvideoene som gruppe 2. Forskjellen var at gruppe 3 fikk også utdelt et papir der det stod: Jeg skal delta i fysisk aktivitet minst 20 minutter 3 ganger i uken, på denne plassen ……. og på dette tidspunktet …….
Så hva var resultater?
- Gruppe 1. – 38% trente minst 1 gang i uken
- Gruppe 2. – 35% trente minst 1 gang i uken
- Gruppe 3. – 91% trente minst 1 gang i uken
Sjokkerende? De fleste er simpelt ikke motivert hver eneste dag til å gjøre det vi vet vi burde gjøre. Etter en lang dag på jobb er det forståelig at du ikke er motivert. I løpet av dagen blir viljestyrken svekket, selv om du var motivert tidligere på dagen, er det ikke sikkert du er det senere. Forskning har faktisk vist at det vanskeligste ikke er selve treningsøkten, men det å bestemme seg for å gjøre det.
Når du skriver ned når og hvor du skal gjøre det, forandres alt. Du trenger ikke lengre vente på motivasjon for å trene, du har allerede bestemt deg. Det kreves altså mer viljestyrke å bestemme seg for å gå til treningssenteret enn selve treningsøkten. mange misliker tanken over at det er så enkelt, men av og til har noe så enkelt som dette enorm effekt.
GJØR DETTE NÅ: Finn frem penn skriv ned hva du ønsker å oppnå. Etter på skriver du ned akkurat det du har tenkt å gjøre. Eksempel: På Onsdag skal jeg trener på Satsbergen etter jobb klokken 16:00-17:00. Enkelt? ja. Effektivt? Veldig!
Stress ned, ellers er det ingen vits
Vi lever liv der vi alltid er på, vi skal prestere på jobb, hjemmebane, sosialt osv.. Det er for så vidt greit, men vi er nødt til å roe ned og slå av bryteren i ny og ned. Det er ikke alt for lenge siden utbrenthet ikke var sett på som en reel ting. Ikke før Kjell Magne Bondevik som statsminister i 1998 ble sykemeldt på grunn av utbrenthet.
Stress påvirker hele kroppen, det tapper oss for mineraler som igjen tapper oss for energi. Stressrespons er i utgangspunktet en god ting. Adrenalin dannes i binyrene og gjør at stoffskifte øker slik at kroppen kan sende mer nærig ut til cellene. Kroppen er nå klar for en krisesituasjon og klar til hurtig/maksimal innsats. Skal du flykte eller forsvare deg fra potensielle farer er dette en god ting, men om du er konstant stresset blir du utbrent. Kroppen er ikke designet for at denne stressresponsen konstant skal være slått på.
Du er nødt til å stoppe opp å puste. Kanskje klarer du å pushe igjennom, men er det virkelig verdt det? Slå av bryteren i 5 minutter og heller start på ny.
Oppsummering
- Du bør være stolt over at du har innsett at du burde gjøre noe. Dette er det første og vanskeligste steget på reisen
- Tenk gjennom hvorfor du ønsker endringer, om du ikke vet hvorfor blir det vanskelig når du møter på motgang.
- Du vil møte på motgang, Spesielt i starten. Klarer du å akseptere det vil alt bli lettere.
- Om du faller for fristelsen skal du ikke være sint på deg selv. Forstå at det ikke har mye å si for målet ditt så lenge du kommer tilbake med en gang.
- Når du ikke har tilgang til junkfood i hjemmet er det mye enklere å la vær å tenke på det.
- Ha kontroll på hva du spiser med en journal
- Bli medlem av facebook-gruppen slik at du har folk rundt deg som støtter deg på reisen
- Du må åpne opp tankesettet ditt for muligheter. Når du letter aktivt etter muligheter vil du også finne flere muligheter.
- Du bør ikke være avhengig av motivasjon for å gjøre ting. Skriv ned i forkant det du skal gjøre for å unngå å være avhengig av motivasjon.
- Av og til må vi dra i nødbremsen og puste ut. Det er ikke vits å endre kostholdet om du konstant lever under stress.