Mer overskudd Bedre fordøyelse Bedre fokus Ned i vekt med kraftmat

Paleo – Budre Vi Spise Som urmennesket?

Paleo-dietten, noen ganger referert til som hulemann dietten, er en måltidsplan basert på mat som våre forfedre for jeger-samler angivelig spiste, inkludert hovedsakelig hele matvarer fra planter og dyr.

Spis deg ned i vekt og til mer energi med vår kostholdsplaner

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hva menes ved å spise paleo?

Dietten har navnet sitt fra den paleolittiske tiden. Den tradisjonelle tanken bak paleo er at man skal etterligne det kostholdet mennesket er evolusjonært tilpasset til å spise. Som i de millioner av år vi levde som jegere og sankere, altså perioden før jordbruksrevolusjonen. 

Teorien om at å spise som i steinalderen kan forbedre helsen og levetiden vår ved å redusere risikoen for fedme og andre kroniske sykdommer kommer av at ingen har vel hørt om en overvektig huleboer. 

Kritikeren vil ofte si at levetiden til et menneske ikke var mer en 30 år under den paleolittiske tiden, men det finne også levninger som levde lang over dette. Det er vanskelig å forestille seg hvordan et menneske levde på denne tiden, men det er trolig at de fleste enten ble drept av ville dyr eller sluttet i hjel.

Hvordan fungere plaeo-ditten?

I et nøtteskall betyr å spise paleo å konsumere hele matvarer fra planter og dyr og unngå bearbeidet mat. Ved å spise paleo fokuserer man på å spise næringsrik og naturlig mat som gir en sterk og frisk kropp. Dette er mat som ligner på hvordan den er i sin naturlige tilstand.

Imidlertid er det forskjellige tankegang rundt den eksakte maten som skal inkluderes og ekskluderes. Det er umulig å spise eksakt som en steinalderperson. Vi har kultivert maten til hvordan vi liker det slik at den ikke ligner hvordan den opprinnelig var. En banan inneholder mye mindre frø og mer sukker i dag en hva den gjorde for 1000 år siden. Trolig vil en mest nøyaktig paleo-diett bestå i mindre grad av matvarer med mye sukker og i høyere grad av animalske produkter.

file 20180712 27039 vj7d8g
Bananen har forandret seg mye over de siste 1000 årene.

Hva kan du spise og hva skal du unngå?

Et paleobasert kosthold er ganske enkelt et kosthold der du spiser naturlig mat som gi optimal næring til kroppen din, og der du unngår prosesser og næringsfattig mat.

Paleomat er:

Palepmat er ikke:

Hva kan paleo hjelpe deg med?

Paleo dietten har noen positive egenskaper som kan hjelpe med vekttapet, reduksjon i blodtrykket og forbedret kolesterol. Den understreker viktigheten av frukt og grønnsaker, i tillegg til proteiner av høy kvalitet og eliminerer raffinerte korn, tilsatt sukker og bearbeidet mat.

Ifølge en artikkel som ble publisert i september 2018 i Healthcare, kan disse diettvalgene hjelpe folk med å kontrollere kroppsvekten uten nødvendigvis å telle kalorier eller begrense porsjonsstørrelser.

Oppsumering

Hvis du leter etter en diett som følger en minimalt bearbeidet matfilosofi, kan paleo være ritig for deg. Dietten består av hele, naturlige matvarer fra planter og dyr, inkludert kjøtt, fisk, grønnsaker og frukt.

Del Innlegget

Spis deg ned i vekt og til mer energi med vår kostholdsplaner

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Abonner på nyhetsbrev

Vi sender ut ukentlige nyhetsbrev som inkluderer: tips og inspirasjon, samt nyttige lenker

Ingen søppelpost. Avmeld når som helst.