Kraftmat.no

Slik lager du din egen surdeigsstarter

Før du kan lage verdens beste surdeigsbrød trenger du en starter. Det tar omlag 4-6 dager å lage, men når du har laget den har du den for alltid, så lenge du huske å mate den. Dette er en enkel fremgangsmåte som gir den en perfekt starten. Ingen vits i å gjøre det mer komplisert enn det egentlig er!

Spis deg ned i vekt og til mer energi!

Last ned vår GRATIS guide, og start din reisen mot en slankere, sterkere og friskere kropp!

Spis deg ned i vekt og til mer energi!

Last ned vår GRATIS guide, og start din reisen mot en slankere, sterkere og friskere kropp!

Ingredienser

  • Godt med sammalt økologisk  speltmel
  • Godt med siktet økologisk speltmel
  • Vann

Slik gjør du

Steg 1 – Bland sammen 2 ss med sammalt mel og 2 ss med siktet mel sammen med litt lunket vann. Blandingen skal være en mellomting mellom brødbakst og vaffelrøre. La blandingen stå 2 dager på kjøkkenbenken. Du er klar for neste steg når du ser bobler.

Steg 2 – Ta ut 2/3 av røren. denne kan du bruke til å lage vafler eller lapper med. Den siste 1/3 delen skal du beholde. Mat surdeigen med 1 ss sammalt og 1 ss siktet mel med litt lunket vann.

Steg 3 – Gjenta prosessen over hver dag til det har kommet godt med bobler. Surdeigen er som regel klar til bruk etter 4 dager, men av og til tar det litt lengre tid.

Veien videre

Surdeigsstarten skal nå oppbevares i kjøleskapet med et tett lokk, så på igjen med gummiringen. Den må også mates en gang i uken. Du mater den med 1 ss sammalt spelt mel og litt vann. Rør rundt, og ta inn igjen i kjøleskapet.

Dagen før du skal bruke den tas det ut av kjøleskapet slik at den våker til live og blir klar til bruk.

Oppskrift til surdeigsbrød.

Tips

 Temperaturen i ditt hus, eller der du oppbevarer starteren har noe å si på hvor fort eller sakte prosessen går. Så selv om det står to dager, så kan det ta en eller tre hos deg, det er viktig å følge med. Vi har for eksempel kjempe store vinduer, og det blir fort drivhuseffekt her når solen står på ute.

Det går med en god del mel for å lage en surdeigsstarter. Men når du har laget en, og er flink å holde den i live, så slipper du å lage en på nytt.

Om blandingen skiller seg, så har den stått for lenge. Du kan fremdeles prøve å redde den med å ta det fra steg 2 og utover. Men om det begynner å lukte veldig surt, så må du nok begynne på nytt.

Spis deg ned i vekt og til mer energi

Last ned vår GRATIS guide, og start din reise mot en slankere, sterkere og friskere kropp!