Få mer energi Gå ned i vekt Friskere fordøyelse Få mental klarhet

Slik lager du din egen surdeigsstarter

Før du kan lage verdens beste surdeigsbrød trenger du en starter. Det tar omlag 4-6 dager å lage, men når du har laget den har du den for alltid, så lenge du huske å mate den. Dette er en enkel fremgangsmåte som gir den en perfekt starten. Ingen vits i å gjøre det mer komplisert enn det egentlig er!
Del denne oppskriften

Gratis guide

Frisk med ekte mat!

Ønsker du en kropp som spiller på lag med mer energi? Har du en tarm i ubalanse? Ønsker du å gå ned i vekt å nå din idealvekt?

Ingredienser

  • Godt med sammalt økologisk  speltmel
  • Godt med siktet økologisk speltmel
  • Vann

Fremgangsmåte

Steg 1 – Bland sammen 2 ss med sammalt mel og 2 ss med siktet mel sammen med litt lunket vann. Blandingen skal være en mellomting mellom brødbakst og vaffelrøre. La blandingen stÃ¥ 2 dager pÃ¥ kjøkkenbenken. Du er klar for neste steg nÃ¥r du ser bobler.

Steg 2 – Ta ut 2/3 av røren. denne kan du bruke til Ã¥ lage vafler eller lapper med. Den siste 1/3 delen skal du beholde. Mat surdeigen med 1 ss sammalt og 1 ss siktet mel med litt lunket vann.

Steg 3 – Gjenta prosessen over hver dag til det har kommet godt med bobler. Surdeigen er som regel klar til bruk etter 4 dager, men av og til tar det litt lengre tid.

Veien videre

Surdeigsstarten skal nå oppbevares i kjøleskapet med et tett lokk, så på igjen med gummiringen. Den må også mates en gang i uken. Du mater den med 1 ss sammalt spelt mel og litt vann. Rør rundt, og ta inn igjen i kjøleskapet.

Dagen før du skal bruke den tas det ut av kjøleskapet slik at den våker til live og blir klar til bruk.

Oppskrift til surdeigsbrød.

Tips

 Temperaturen i ditt hus, eller der du oppbevarer starteren har noe å si på hvor fort eller sakte prosessen går. Så selv om det står to dager, så kan det ta en eller tre hos deg, det er viktig å følge med. Vi har for eksempel kjempe store vinduer, og det blir fort drivhuseffekt her når solen står på ute.

Det går med en god del mel for å lage en surdeigsstarter. Men når du har laget en, og er flink å holde den i live, så slipper du å lage en på nytt.

Om blandingen skiller seg, så har den stått for lenge. Du kan fremdeles prøve å redde den med å ta det fra steg 2 og utover. Men om det begynner å lukte veldig surt, så må du nok begynne på nytt.

Del denne oppskriften

Gratis guide

Frisk med ekte mat!

Ønsker du en kropp som spiller på lag med mer energi? Har du en tarm i ubalanse? Ønsker du å gå ned i vekt å nå din idealvekt?

gratis guide fra kraftmat

Frisk med ekte mat!

Handlekurv (0)

Lagt til i handlekurven

Handlekurven er tom.

Vis produkter
0