Surdeigbakst kan høres komplisert ut, men sannheten er at det er veldig enkelt! Det er litt mer tidkrevende enn gjærbakst, men resultatet er verdt å vente på. Så er det skikkelig mestringsfølelse å få det til!
Denne oppskriften gir 2 brød. Før du begynner å baker trenger du en starter: Oppskrift på starter finner du her.
- Vanskelighetsgrad: Middels
- Tid: 20-40 minutter
- Porsjoner: 2
Ingredienser
- Surdeigsstarter
- 500g siktet spelt mel
- 500g sammalt speltmel
- 6,5 dl vann
- 1 ss salt
- Litt ekstra fint mel

Før du begynner å bake må surdeigen din være aktiv. Ta den ut ut av kjøespaet og mat den med mel i 12 timer før duskal bruke den.

Ha vannet opp i en bolle og bland inn 1 ss med salt helst uraffinert.

Bland in halvparten av melet i vantet og rør godt. Bland så inn surdeigen, Ca 100 g surdeig holder. Bland så inn resten av melet og la den stå i 1 time å hvile med en klut over

Etter en times tid har deigen din blitt elastisk. Ta deigen ut av skålen og begynn å kna deigen. Tilsett mer mel slik at den ikk er klissete.

Finn frem en bolle og ha et hånklede i bunn. Ha godt med mel i bolle og legg surdeigen over. Her skal den stå i romtemperatur i 8-12 timer gjern over natten.

DEigen skal nå ha bli «fluffig» og større. Finn frem et stekebrett medbakeparpir og bollen opp ner slik deigen kommer over på brettet.

Før du tar den i ovnen skjærerdu 4 streker på brødet.

Brødet skal stekes i 50-60 minutter på 250 grader.

Gratulerer du har bakt verdens beste surdeigsbrød! Ikke skjær i brødet