Surdeigsstarter

Surdeigsstarter

Jeg skal si det som det er. Jeg synets å lage en surdeigsstarter fra bunn var krevende først og det tok meg hele tre forsøk før jeg fikk det til. Og på internett gjør det jo bare mer forvirrende, alle har jo en egen måte å lage surdeigstarter på. Men til slutt så fant jeg en løsning som passet for meg, og ikke minst, en enkel versjon. Jeg elsker når ting er lettvint. Jeg lærte også noen verdifulle leksjoner på veien til en surdeigsstarter. Det skal jeg selvfølgelig dele med deg.

Først litt info:

  1. Temperaturen i ditt hus, eller der du oppbevarer starteren har noe å si på hvor fort eller sakte prosessen går. Så selv om det står to dager, så kan det ta en eller tre hos deg, det er viktig å følge med. Vi har for eksempel kjempe store vinduer, og det blir fort drivhuseffekt her når solen står på ute.
  2. Det går med en god del mel for å lage en surdeigsstarter. Men når du har laget en, og er flink å holde den i live, så slipper du å lage en på nytt.
  3. Om blandingen skiller seg, så har den stått for lenge. Du kan fremdeles prøve å redde den med å ta det fra steg 2 og utover. Men om det begynner å lukte veldig surt, så må du nok begynne på nytt.

Du trenger:
3 dl økologisk sammalt spelt mel
6-7 ss varmt vann. Ca. 40 grader. (Litt varmere enn undersiden av håndleddet ditt.)

Et glass med lokk med gummi ring. Ta vekk gummi ringen, den skal først brukes når det er klart.

Slik gjør du:
Steg 1: Bland sammen vann og mel til en tykk røre. Ha blandingen over i et glass uten gummi ring. Grunnen til dette er at det skal komme litt luft inn. La den stå i romtemperatur i 2-3 dager. Her må du følge litt med, når det har dannet seg små bobler i røren så er klart for steg 2.

Steg 2: Ta ut 2/3 av blandingen og kast det. Bland så en ny røre med samme mål som sist gang og bland inn med den delen du ikke kastet. Røren skal være tykk denne gangen også. La stå i romtemperatur til det kommer nye bobler. Det tar ca. 1-2 dager.

Steg 3: Gjenta prosessen når det er komt nye bobler.

Steg 4: Gjenta prosessen når det er komt nye bobler. Når det kommer bobler den siste gangen så er surdeigsstarteren din klar. Den skal ha masse bobler. Gratulerer!

Veien videre:
Surdeigsstarten skal nå oppbevares i kjøleskapet med et tett lokk, så på igjen med gummiringen. Den må også mates en gang i uken. Du mater den med 1 ss sammalt spelt mel og litt vann. Rør rundt, og ta inn igjen i kjøleskapet.
Dagen før du skal bruke den tas det ut av kjøleskapet slik at den våker til live og blir klar til bruk.

Du kan fryse ned surdeigsstartern din om du skal på ferie eller ikke bruke den på en stund. Men vær da tålmodig når du vekker den til live igjen. La den stå noen dager i romtemperatur og mat en jevnlig til den begynner å bli seg selv igjen.

Oppskrift til surdeigsbrød finner du her

Motta nyhetsbrev

Vårt mål er å vise deg naturlige metoder for å gjenopprette din helse. Vi tro at om du gir kroppen de riktige byggeklossen, vil du bygge opp din styrke og vitalitet til det nivået kroppen din virkelig er ment for.

Kanskje du også liker