Steg 1 – Begynn med Ã¥ kutte kÃ¥lhodet opp i mindre biter og ha det over i en bolle. Størrelsen pÃ¥ biten varier utifra hva du ønsker, (jeg liker Ã¥ kutte de opp i smÃ¥ biter)
Steg 2 – Begynn Ã¥ presse saften ut av kÃ¥len, her er det bare Ã¥ bruke nevene. Etter du har presset litt saft ut av kÃ¥len strør du ca 1 ss med salt over, (dette gjør at mer væske trekkes ut av kÃ¥len). La kÃ¥len ligge i bollen i ca 10 minutter slik at mer av væsken trekkes ut.
Steg 3 – MÃ¥l vekten slik at du kan regne ut salt mengden. Salt mengden skal være 2-3% av totalvekten av fermenteringen minus glasskrukken, selvfølgelig. Personlig gÃ¥r jeg alltid for 2% og har aldri hatt noe problem med det.
Steg 4 – I mellomtiden skjærer du opp de resterende grønnsaken. Igjen er ikke størrelsen pÃ¥ bitene sÃ¥ viktig, gjør det du syntes er best. Et tips til hvitløken er Ã¥ kjøpe en hvitløkpresse, den bør i alle fall knuses før den legges til fermenteringen.
Steg 5 – Etter at kÃ¥len har stÃ¥tt i omtrent 10 minutter vil du oppdage at mye av væsken har nÃ¥ trukket ut. Bruk nevene nok en gang til Ã¥ presse ut saften. NÃ¥r det er godt med væske i bunn av bollen er det klart. Ha de restere grønnsaken oppi med kÃ¥len og tilsett 1 ss med salt ekstra og bland godt.
Steg 6 – Du er nÃ¥ klar til Ã¥ fylle opp glasskrukken. Det er viktig at det tettpakkes slik at fermenteringen er dekket av væske (Bruk væsken fra kÃ¥len). Et triks for Ã¥ holde grønnsakene nede er Ã¥ legge noe pÃ¥ toppen, eksempelvis kan du bruke en pose fylt med vann. Du kan ogsÃ¥ spare et helt blad fra kÃ¥lhodet og legge det pÃ¥ toppen
Steg 7 – Fermenteringen skal nÃ¥ stÃ¥ pÃ¥ kjøkkenbenken i alt fra noen dager til flere uker. Du vil oppdage at i begynnelsen vil du sannsynligvis like korte fermenteringer best, men etterhvert vil du ogsÃ¥ like lengre. En god start er 2 uker. Gjennom disse to uken vil det dannes gass som mÃ¥ slippe ut. Dette er spesielt viktig den første uken. Simpelt Ã¥pne lokket og lukk det igjen 2 ganger ti dagen. Det er mulig noe av væsken skvetter uten at det gjør noe.
Hvorfor er surkål bra?
Først og fremst inneholder hjemmelaget surkål aktive og gunstige mikroorganismer som har god effekter på helsen til fordøyelseskanalen og resten av kroppen din, noe som surkål kjøpt i butikken ikke har. Les mer om fordelene mer fermentert mat her
Skal du først kjøpe surkål fra butikken bør det være fra kjøledisken, da disse inneholder aktive mikroorganismer, men selv disse er sannsynligvis laget med en starterkultur uten noen særlig med aktive organismer.
Hovedingrediensen i surkål er hodekål og den er knall god med bare kålen, men du kan fint også bruke flere ingredienser for å gjøre den enda bedre. Bruk gjerne litt gulerøtter og krydder for litt mer smak, men vær obs på at fermenteringen gjør smakene sterkere!