Mer overskudd 
Friskere fordøyelse 
Bedre fokus 
Ned i vekt 
Med kraftmat

Vinteren kommer – Hva gjør oss syke?

Vinteren er på vei og da er det viktig å være klar over et par ting. Forskere sier at et raskt fall til kalde temperaturer kan gjøre deg mer utsatt for å bli syk. Det er ikke bare fordi det blir kaldere, men også fordi virus kan leve lenger i kaldere klima.
les mer
Share on facebook
Share on email

Motta oppskrifter, tips & Inspirasjon til bedre helse.

Ingen søppelpost. Avmeld når som helst

Når temperaturen synker, er det naturlig å tenke at risikoen for å få forkjølelse eller influensa er mer relevant enn noen gang.

Vinteren er tross alt høysesongen for sår hals, hoste og rennende nese. Og et plutselig temperaturfall, som ofte skjer i skifte mellom høst og vinter, gjør det enda mer sannsynlig for å bli syk.

Når temperaturene stuper og reduserer luftfuktigheten, har virus en tendens til å bli sterkere, og immunforsvaret vårt kan få utfordringer.

Ifølge helseeksperter er det imidlertid ikke kaldt vær i seg selv som gjør oss syke – men lavere temperaturer øker risikoen for infeksjoner på noen måter.

«Det er en del data som indikerer at virus overlever og spres mer effektivt ved kaldere temperaturer, noe som gjør at de kan spre seg og infisere et større antall mennesker,» dette sier Dr. Robert Glatter, en akuttlege ved et sykehus i New York.

«Sammen med dette, kan kaldere vær svekke immunresponsen, og øke sjansen for at du kan bli syk,».

Virus liker kald, tørr luft

En studie så på hvordan virus virket i forskjellige temperaturer og fuktighetsnivåer. Forskere fant at kaldere temperaturer og tørrere luft økte folks risiko for virusinfeksjoner.

Når et virus først kommer i kontakt med kroppen – spesielt nesen eller halsen – økes sjansene betraktelig for en infeksjon. Når kroppstemperaturen vår synker, som i kaldt vær, har virus enklere for å trenge inn i kroppen.

I tillegg gir kaldere temperaturer influensaviruset en slags beskyttelse, noe som gjør at det er mer robust.

I varmt, fuktig vær mister viruset denne beskyttelsen, og dermed mindre sannsynlig å spre seg fra person til person.

Immunforsvaret får svi

Samtidig så svekker tørrere luft immunforsvarets evne til å bekjempe virus.

I tillegg svekker den tørrere luften kroppens lokale immunreaksjon mot virusets ankomst. Det har også blitt sagt at ekstrem kulde vil forårsake innsnevring av blodkar, noe som ytterligere svekker den lokale immunresponsen.

Kulden gjør det vanskeligere for hvite blodlegemer å nå slimhinnene – der forkjølelsesvirus slår leir og skaper en infeksjon.

De korte, mørke vinterdagene hjelper heller ikke. På grunn av mangelen på solskinn og tid brukt innendørs, har folk en tendens til å ha lavere nivåer av vitamin D, et vitamin som vanligvis hjelper med å holde immunforsvaret oppe og gå.

Her vil jeg anbefale å ta en torskeleverolje gjennom vinteren. Da får man i seg vitamin A og D og disse jobber veldig tett sammen. Derfor jeg vil ikke anbefale å kun ta et tilskudd av vitamin D.

Vi holder oss innendørs

Virusene som sprer forkjølelse vil forflytte seg gjennom luft og personlig kontakt. Det er da forståelig at overføringen tar seg opp når vi er mye mer inne gjennom vinteren.

Om vinteren, og spesielt når det er kaldt, samles folk mer innendørs og da sprer virus seg raskere.

Både forkjølelse og influensa er veldig smittsom. Når man hoster kan dette spre bakterier på 2-3 meter rundt seg. Disse bakteriene som er kommet fra en smittet person kan også overleve en stund ute i det fri, før de dør.

Forkjølelse og andre virus kan overleve opptil 7 dager innendørs på steder som benkeplater og dørhåndtak. Influensavirus kan vanligvis bare overleve i omtrent 24 timer. Alle virus trives bedre på harde overflater av metall eller plast.

Hvordan unngå å bli syk

Jeg vil anbefale å fokusere på å forhindre forkjølelse i utgangspunktet, i stedet for å behandle den når du allerede er syk.

Det er brukt mye penger og energi på å prøve å behandle forkjølelse. Noen få enkle tiltak for å forhindre forkjølelse ville gitt mye bedre resultater.

For det første er hyppig håndvask et must. Bakterier sprer seg fra person til person, og å vaske hendene kan stoppe overføringen.

For det andre er det også bevist at lommetørkle er lurt å bruke –  spesielt i rom hvor det befinner seg mange mennesker – dette kan redusere antall luftveisinfeksjoner.

Dette er sannsynligvis fordi folk hoster eller nyser inn i lommetørkle/papiret i stedet for ut i luften rundt dem eller på hendene, og reduserer sjansen for å spre viruset.

Til slutt, bruk en luftfukter for å tilføre fuktighet i luften. Virus elsker tørr luft, så våtere luft vil gi en økt beskyttelse mot virus om vinteren.

Oppsummering

Når vinteren kommer for fullt er sjansene for å få influensa eller vanlig forkjølelse mye større.

Selv om kaldt vær ikke forårsaker forkjølelse eller influensa, overlever virus lenger og sprer seg raskere ved lavere temperaturer.

Helseeksperter anbefaler å fokusere på å forhindre infeksjoner når det kalde været slår inn. Vask hendene ofte, hoste og nys i lommetørkle/papir og bruk en luftfukter.

Trenger du tips og ideer? Trykk på bildet eller navnet mitt for mer informasjon.

Veien videre

Bli med i facebook-gruppen og kom i gang med kraftmat! Her finner du likesinnede og svar på dine spørsmål

Vi sender ut ukentlig nyhetsbrev for å gi deg inspirasjon om kosthold og helse. Abonnere Ved å trykke på bjellen under.

Ønsker du en plan som er 100% tilpasset deg? Det kan det bestilles HER

Del innlegget

Share on facebook
Share on email

Motta oppskrifter, tips & Inspirasjon til bedre helse.

Ingen søppelpost. Avmeld når som helst

Anonnse

Brown Modern New E-book Recipes Instagram Story (1080 x 1500 px) (3)
Din 100 % personlige kostholdsplan
"Jeg føler meg fantastisk. Det beste kostholdet jeg har prøvd!

nyhetsbrev

Motta oppskrifter, tips & Inspirasjon til bedre helse.

Ingen søppelpost. Avmeld når som helst.