Mer overskudd 
Friskere fordøyelse 
Bedre fokus 
Ned i vekt 
Med kraftmat

Ketose – kongen av lavkarbo

I stedet for å telle kalorier og være konstant sulten, ville det ikke vært fantastisk om det fantes en måte der du både kunne føle deg mett, ha et stabilt energi nivå gjennom hele dagen, og fortsatt gått ned i vekt? En diett du Ikke trenger å drømme om mat og sukker hele dagene. En diett som ikke gir deg høyt og lavt blodsukker, eller humørsvingninger. En diett som er gunstig for helsen og det mentale. Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men det er faktisk fullt oppnåelig gjennom ketosedietten. 
DEL

Kom i gang med keto

Om du er seriøs med å prøve et ketogent kosthold og ønsker å optimalisere din suksess, bør du laste ned ketoguiden.

Her finner du tips til hvordan du skal lykkes med vektnedgang og hva de vanligste hindringene er, slik at du kan optimalisere din vektnedgangen

Hva er ketose?

Ketose er en form for streng lavkarbodiett hvor en har et daglig inntak av under 20g karbohydrater. De aller fleste har hørt om lavkarbo på et eller annet tidspunkt og forstår det handler om å kutte ned på karbohydrater, men det de fleste ikke vet er at det er så mye mer enn det. Det er viktig å gjøre det på den rette måten for å dra nytte av alle de fantastiske fordelene med denne dietten.

Ketose er en veldig terapeutisk diett og i motsetning til mange andre rare dietter som kommer og går uten langsiktig suksess, har ketosedietten blitt praktiser siden 1920-tallet. Den er basert på en solid forståelse av fysiologi og ernæringsvitenskap gjennom snart hundre år. 

Den originale ketose dietten kommer fra 1920 da den ble brukt til å behandle personer med epilepsi. Forskere fant at dietten bidro til å minimere anfallene til pasientene, i tillegg til å ha andre positive effekter på kroppsfett, blodsukker, kolesterol, og sult nivåer. (1)

Dette skjer når du går over i ketose – Veien til å forbrenning av fett: 

 1. Du kutter ned på karbohydrater
 2. Du holder et høyt fettinntak og moderat proteininntak
 3. Nå som glukose ikke lenger er tilgjengelig for cellene i kroppen lengre, vil den nyttiggjøre seg av fettet i kosten og på kroppen
 4. Dette resulterer i et relativt høyt vekttap til du når en sunn kroppsvekt. Alt dette uten å være sulten eller ha søtsug. 
 5. De aller fleste rapporterer om økt mentalt fokus og energi i hverdagen på denne dietten.

Hvordan fungerer ketose?

Det finnes to måter kroppen kan forbrenne energi på, enten glukose eller fettforbrenning. Når du spiser karbohydrater vil kroppen forbrenne og bruke glukose som den primere energikilden (brød, pasta, ris, sukker osv). Dette er den vanligste energikilden for mennesker i dagens samfunn.

Før menneske ble jordbukere for omlag 10000 år tilbake var vi jegere og sankere i over 2 millioner år. Menneske spiste det som populært blir kalt en paleo-diett, hovedsakelig bestående av planter de kunne finne og hele dyret. En diett bestående av mye fett og langvarig tid uten mat. Mennesket ville aldri klart seg om vi ikke hadde en fordøyelse som er godt tilpasset denne måten å spise på.

 • Glukose er det enkleste molekylet for kroppen din å konvertere og bruke som energi, slik at den blir valgt over enhver annen energikilde. 
 • Insulin er produsert for å behandle glukosen i blodet ditt ved å frakte den rundt kroppen.
Siden glukosen blir brukt som primærenergi, er ikke fettet nødvendig og lagres derfor i kroppen. Vanligvis på en normalt høyere karbohydratdiett, vil kroppen bruke glukose som hovedform for energi. Ved å redusere inntaket av karbohydrater, tvinges kroppen til å forbrenne fett og inn i en tilstand kjent som ketose.
 
Dette er den andre formen for drivstoffet kroppen kan bruke som energi. fettet blir omgjort til et biprodukt gjennom leveren som heter ketone bodies. Ketone kan brukes som energi for kroppen og hjernen. Når du er i ketose forbrenner kroppen din fett fra kosten eller på kroppen på en effektiv måte.

Med fallende karbohydratinntak må kroppen i økende grad ty til fett i forbrenningen. I praksis er en ketosediett et kosthold uten ris, poteter, pasta, frukt, rotgrønnsaker, belgfrukter, melk, brød, gryn, mel og sukker. disse matvarene inneholder mye karbohydrater og siden en ketosediett kun tillater et svært lavt inntak av karbohydrater, bør disse produktene reduseres kraftig eller fjernes helt.

Ketose er en naturlig prosess i kroppen. Den hjelper oss å overleve når matinntaket er lavt. Hos en normalvektig person er det omlag 70 000 kcal med fett på kroppen, i motsetting til 1700 kcal lagret karbohydrater. Det er nettopp derfor et menneske kan overleve ukesvis uten mat. Alle som har hoppet over et par måltider eller ikke klart å spise noe særlig et par dager (for eksempel på grunn av en infeksjon), har vært i ketose. Ja, man er i mild ketose bare ved å hoppe over frokost etter den 8–10 timers nattlige faste. 

De fleste av oss vil si «ja, men jeg føler meg ikke bra tidlig på morgenen, så det fungerer jo ikke?» Dette er fordi kroppen din ikke er vant med å forbrenne ketoner eller fett. Dette optimaliserer over tid, og det vil bli lettere å gå inn og ut av ketose.

Trenger vi egentlig karbohydrater?

Menneskekroppen er helt avhengig av diverse fettsyrer for å overleve. Vi kaller dem for essensielle fettsyrer, altså fettsyrer som kroppen ikke kan lage selv og som er livsnødvendige for den. Det finnes ingen annen mulighet for oss å skaffe disse fettsyrene enn gjennom kosten. Det er henholdsvis omega 3 og omega 6 fettsyrer jeg refererer til.

karbohydrater er en helt annen historie. Det finnes faktisk ikke noe som heter en essensiell karbohydrat. Du har kanskje hørt at hjerner trenger 100 karbohydrater daglig for å fungere? Selv om det er en liten sannhet i dette, er det langt fra hele sannheten. Kroppen kan faktisk lage karbohydrater selv av proteiner. Over tid trenger også hjernen mindre og mindre karbohydrater for å fungerer.

Vektnedgang bare en av mange fordeler med ketose

Det er mange fordeler som kommer med å gjøre en ketosediett. Alt fra vekttap til mer terapeutiske endringer. De aller fleste vil dra nytte av et mer fettrikt kosthold med mindre karbohydrater. Nedenfor finner du kort fortalt om diverse fordeler du kan få av denne dietten.

Vektnedgang – På et ketose diett kan vekttap være betydelig og skje raskt. Spesielt for de som er overvektige. I en britisk studie fra 2013 som er publisert i British Journal of Nutrition viser de til at de som følger en ketosediett har større vekttap enn de som ble tildelt en tradiskjonel fettfattig diett (2)

Dette skjer fordi at en ketosediett bruker hovedsakelig kroppsfett som energikilde. Insulin som er det fettlagrende hormonet faller mye på denne dietten. Dette gjør deg på mage måter til en fettforbrenningsmaskin. 

Problemet for mange med et tradisjonelt kosthold er å holde blodsukkeret stabilt. Dette gjør sult til et mulig problem for mange som prøve å gå ned i vekt. Med stadig økende og synkende blodsukker blir det vanskelig å holde seg unna usunne ting. En diett basert på sunne fett og proteinkilder minsker sultnivåene da du allerede forbrenner kroppsfettet som igjen gjør at dette er en diett som er lett å vedlikeholde over tid. Les: Hvis du spiser keto – Hvor lang tid vil det ta før du går ned i vekt?

Blodsukker & diabetesKetose reduserer blodsukkernivået naturlig. Det hjelper oss i å kontrollere hormonet insulin som spiller en stor rolle i diabetes og andre sykdommer. Fett og proteiner trigger ikke i nærheten like mye insulin som karbohydrater og kan hjelpe i å normalisere blodsukkerverdier og reversere insulinresistens. (3) 

Jeg har hørt flere historier om folk som har blitt kvitt diabetes 2 med ketose. Om du har diabetes 2 anbefaler jeg deg å snakke med din lege før du legger ut på denne ketose reisen. 

Mentalt fokus og energi – Ketosedietten kan bli brukt spesielt for dette formålet, blant annet av basketball stjernenspiller Lebron James (4). Min måte se på fettforbrenning vs glukose er: Glukose er et vanlig drivstoff mens fett er et rakketdrivstoff. En karbohydrat inneholder 4 kacl per gram mens 1 gram fett inneholder 9 gram kcal. Dette vil si at du får over dobbelt så mye energi fra fett enn fra karbohydrater.

Inflammasjon og tarmhelse – Kronisk inflammasjon (betennelse) er assosiert med nesten alle sykdommer. Det er kroppens egen forsvarsmekanisme mot ødelagte celler, bakterier eller viruser. kosthold, stress og miljø kan være årsaker til kronisk inflammasjon. det oppstår når immunreaksjonen er ute av kontroll som fører til at kroppen angriper og dreper sine egne celler og vev. (8)

Over tid kan dette lede til et vidt spekter av sykdommer, ofte i form av autoimmun sykdom som IBS, chrons syndrom, ulcerøs kolitt, allergier, cøliaki og diabetes 2. (9)

Hvordan kan ketose hjelpe? En sunn ketosediett eliminerer mat som skaper inflammasjon ved å kutte ut problemmaten. Unngå bearbeidet mat som rafinerte karbohydrater, sukker, transfett og rafinerte oljer med høyt innhold av omega 6.

Dette er bare noen av fordelen ved å spise et ketogent kosthold. Andre fordeler som bedring i kolestrolet og senket blodtrykk kan du lese om i: 10 fordeler med lavkarbo og ketogent kosthold

Hvordan oppnå ketose?

Å oppnå ketose er en enkel prosess på papiret, det hele handler om å kutte karbohydratinntaket så lavt at kroppen ikke har annen mulighet enn å gå til over til fettforbrenning.

Dette kan høres enkelt ut, men det vil ikke skje uten motstand. kroppen er ikke vant med å bruke fett som drivstoff. Den er i rutine å bryte ned karbohydrater og bruke det som energi. Du har bygget opp en armè av enzymer til dette formålet og få til å bryte ned fett.

Tenk på prosessen å komme i ketose for første gang som å helle ut en flaske med vann som har noe groms i bunnen. Først må flasken tømmes helt før du kan gå over på jetdrivstoff (fettforbrenning.) Det går bra i starten, men når du kommer til bunnen blir det verre. 

Plutselig må kroppen håndtere en situasjon der glukose ikke er tilgjengelig lenger. kroppen holder på de siste «grumsete» karbohydratene, da den ikke er vandt med fett som energi. Den prøver å bruke de siste karbohydratene så effektivt som mulig. Å være slapp i begynnelsen er vanlig, da dette går utover energien. Heldigvis blir det bare lettere og lettere.

Den første uken rapporterer mange om symptomer som ligner på influensa. Det mest vanlige er hodepine, humørsvingninger, uklarhet og svimmelhet. Dette skyldes vanligvis at elektrolytter som, salt, kalium og magnesium er blitt skylt ut av systemet. Det skjer som følge av at karbohydrater holder på væske.

Den første uken bør du drikke mye vann og bruke ekstra mye salt. Jeg vil senere i dette innlegget gå dypere i hva du kan gjøre for å unngå den værste overgangen.

Dette gjør du for å oppnå ketose

For å komme i ketose må du under 100 gram karbohydrater. På dette nivået vil du med all sannsynlighet klare å holde en jevn og sunt vekt. Problemet her er at du ikke vil dra nytte av alle de andre fordelene som følger med en ketosediett i like stor grad. En terapeutisk ketosediett som mesteparten av forskning er basert på, forholder seg til en diett på 0-5% karbohydrater, 10-15% protein og 80-85% fett.

Da dette er nesten umulig å opprettholde, vil jeg anbefale en litt mindre aggressiv måte å gjøre det på. karbohydratinntaket bør under 50g per dag og aller helst under 20g. Protein kan ligge rundt 20% av næringen, men ikke mer enn 1 gram per kg kroppsvekt! Resten bør bestå av fett og grønnsaker. Note: Bladgrønnsaker med høyt fiberinnhold teller ikke inn i hvor mange karbohydrater du spiser, da fiberinnholdet nuller ut karbohydratene.

Kutt ned på karbohydrateneÅ kutte kraftig ned på karbohydrater er det første steget for å komme i ketose, husk at glukose er den enkleste formen for energi og vil alltid bli brukt først. Det vil si at om glukose er tilgjengelig er du ikke i ketose og vil heller ikke forbrenne fett.

Spis grønnsakene dineSier du til venner, familie og diverse andre folk at du driver med lavkarbo, sier de som regel: Ja så du spiser bare fett og kjøtt du, er ikke det litt kjedelig? Dette kunne ikke vært lengre fra sannheten. Ja, du skal spise fett og proteiner, men du skal også spise godt grønnsaker. Om du tenker deg tallerkenmodellen, består fatet mitt av 50% grønnsaker. Hvorfor? I ketose er du svært avhengig av ektrolytter. Når du går over på fettforbrenning mister du en del vann som er bundet til glukosen. Sammen med vannet mister du en del ektrolytter. som er lagret på kroppen. I stedet for å ta kosttilskudd kan du spise masse grønnsaker! Siden grønnsaker har lite sukker trenger du ikke vær redd for å spise mye. Du finner herlige keto-vennlige oppskrifter I vårt oppskriftarkiv

Ikke spis for mye proteiner – Dette er den største fellen som de aller fleste gjør når de starten en lavkarbodiett. På mange måter burde det egentlig het; veldig lavkarbo, lavprotein og høy grønnsak- og fettdiett. Protein trigger insulin i mye større grad enn fett og vil sparke deg ut av ketose. Overflødig protein vil også bil omgjort til glukose, så vær forsiktig med proteininntaket.

Slutt å tenke på fettinntaket – Fett er primærkilden til energi når det kommer til ketose. Du vil bli mett lenge før du overspiser. Ikke bekymre deg, fett er din venn, ikke din fiende. nyt gode fettkilder fra animalske kilder, kokosolje og smør/ghee.

50% av en cellemembran (avgrenser cellen fra omgivelsene) er laget av mettet fett. Beina dine trenger mettet fett for at i det hele tatt kalsium skal fungere. Mettet fett er byggeklosser for hormoner. Du trenger det for å lage kortisol, estrogen og testosteron! Du trenger fett for immunsystemet og fordøyelsessystemet, spesielt cellene i tykktarmen trenger mettet fett. Se: Sannheten om metta fett.

Start med periodisk faste og spis bare når du er sulten – Faste er fantastisk og det finnes så mange så fordeler ved å faste. Strekk måltidene dine lengre og lengre utover dagen helt til du bare spiser 2 ganger daglig og husk, bare spis når du er sulten. Se: Faste – optimaliser din helse med denne urgamle tradisjonen

Moderat trening – Alle vet at trening er sunt, men hvordan kan det hjelpe deg inn i ketose? Trening vil hjelpe deg å forbrenne de siste karbohydratene raskere og pushe kroppen din raskere inn i ketose. Unngå harde intervaller eller styrkeløft i den første perioden da du heller ikke vil ha energi til det. Turer på 30 minutter gjør susen!

Hva kan jeg spise på en ketose diett?

Det største spørsmålet du som skal starte en ny diett stiller deg er hva kan du spise. Det krever litt innsats å begynne på en helt ny diett. Mye av det du spiser i dag vil ikke passe inn i en ketosediett. Det viktigste er at du forsikrer deg at mesteparten av kaloriene dine kommer fra sunne fett og proteinkilder, og at karbohydrater begrenses, til og med de som blir sett på som sunne. 

Før du begynner kan det være lurt å sette seg inn i hva du kan spise å planlegge noen oppskrifter. Da vil du unngå å gå på butikken å handle ferdigproduktet merket som lavkarbobrød og andre diverse falske ketoseprodukter.

 • Kjøtt: Kylling, svinekjøtt, and, biff, kalkun, etc.
 • Fisk og skalldyr
 • Egg: kylling, and, etc.
 • Høy-fett meieriprodukter: smør, ost, fløte
 • Lavkarbo-grønnsaker: grønne bladgrønnsaker (grønnkål, spinat, ruccola), brokkoli, blomkål, kål, rosenkål, paprika, etc.
 • Nøtter og frø: solsikkefrø, mandler, macadamia nøtter, gresskarfrø, linfrø, chiafrø, hasselnøtter, hampfrø, etc.
 • Sunt fett: smult, olivenolje, kokosnøttolje, avokadoolje, sesamolje
 • Lavkarbo-frukt: avokado, bær (med måte), sitron.

Hvor ofte bør du spise? – Første regel er at du skal kun spise når du er sulten. I starten vil du høyst sannsynlig kjenne på sult følelse, men etter hvert som du kommer dypere inn i ketose vil du oppleve at sult ikke lenger er et problem. Begynn med tre måltider daglig og start å pushe frokosten lengre utover dagen helt til du bare har 2 måltider.

Hvor bør jeg skaffe maten? – Det finnes fremdeles god mat i dagligvarebutikken, og det er faktisk der du skal handler mesteparten av hva du skal spise. Oppsøk butikker med godt utvalg av grønnsaker og kjøtt med god kvalitet. Butikkene har ofte mulighet til å bestille inn varer om du bare spør. Et godt tips er å handle rundt butikken og ikke i midten.

Bruk reko-ringen! Dette er en genial måte å skaffe maten på. Om du ikke enda er kjent med hva reko-ringen er er det på tide å få fingeren opp fra jorden. Her kan du handle rett fra produsenter og bønder. Søk på reko-ringen og ditt nærmeste nærmiljø på facebook.  

Du kan også handle på nett for å skaffe ting som kokosolje. handler du større partier blir dette fort gunstig.

Hva gjør jeg når jeg ikke har rå til ditten? – Mange har en misoppfatning at det å starte en lavkarbodiett ofte vil være svært tidkrevende og dyrt, men hva hvis jeg sier at du sannsynligvis vil både få mer tid samtidig som du spare penger.

Som vi har gått gjennom vil du ikke ha behov for å spise 5 ganger til dagen på denne dietten. Dette bidrar til og gjøre planlegging lettere og mindre tidkrevende. Siden sult heller ikke er et problem lengre forsvinner også fristelser som å kjøpe bolle og sjokolade til lunsj.

Mange tror at lavkarbo er dyr fordi kjøtt er dyrt, men du skal jo ikke spise så mye kjøtt. Om du tar deg tid og setter deg inn i diett, vil du fort oppdage at du slipper å planlegge så mange måltider. Samtidig vil du ofte spare penger.   

Mat du må begrenes og kutte ut for å oppnå ketose

Stivelsesholdige- og rotgrønnsaker – Kan inkluderes om du spiser moderat lavkarbo, men bør elimineres, eller begrenses kraftig for å oppnå ketose. 

Bær og frukt – Bær er en del av et sunt kosthold, derfor bør du inkluderer litt bær selv om det inneholder litt sukker. Frukt bør fjernes helt. Om du absolutt må ha frukt må det begrenses til små mengder av type et grønt eple.

Alle typer sukker – Sukker er ikke en del av en ketosediett

 • Sukker
 • Alle produkter som inneholder tilsatt sukker
 • Honning, sirup og annen søtning.

Korn produkter – ikke alle kornprodukter er skadelige, men i en ketosediett har de ikke plass 

 • Ris, hvete, mais, frokostblanding etc.  
 • Alle produkter laget med mel, brød, pasta etc.

Alle raffinerte ferdigvarer – Ferdig produkter inneholder ofte mye sukker og lite fett.

 • Frossenpizza
 • Kjeks
 • Proteinbarer
 • Måltidserstattere
 • Desserter som kake og iskrem
 • Alle typer godteri

Alkohol – Alkohol er gjæret karbohydrater og fungerer ikke på en ketosediett. Mengde alkohol du drikke bør derfor være i henhold til hvilken resultater du ønsker å oppnå.

Forsiktig med meieriprodukter – For mange som spiser lavkarbo er meieriprodukter en stor del av dietten. Dette kan absolutt kan være en del av din diet, men du må være forsiktig. Tåler du meieri dårlig skal du ikke spise det. Mange som begynner på keto/lavkarbo oppnår ikke resultater før de begrenser meieriprodukter.

Omega 3 vs omega 6 – Vi blir bombardert med råd om å vi bytte ut smøret med margarin, bruke oljer som raps og solsikeolje, da disse inneholder lite mettet fett og mye omega 6. Dette er på høyde med sukkersvindelen. Vi trenger omega 6, men vi får så mye i oss at det er ikke gunstig. Forhold mellom omega 3 mot omega 6 skal ligge på 1:1, men i dagens samfunn ligger det på 1:30!

Har du planer om å spise keto med hensikt om å oppnå bedre helse, bør du unngå disse oljene. Fokuser heller på å finne gode kilder til omega 3 som Fisk, lam og chiafrø

Bivirkninger (ketoflue)

Å gå over fra et tradisjonelt kosthold over til et fett basert kosthold er en stor forandring, ikke bare for deg når de kommer til å tenke på nye oppskrifter, men også for kroppen din. Fordøyelsesenzymene har vært vant med en type kost over flere tiår og i enkelt tilfeller også over flere generasjoner. Derfor trengs det en periode før du er 100% tilpasset denne nye dietten.

De fleste bivirkningen kommer den første uken da overgangen er verst. Det er viktig å nevne at alle ikke er like, slik at noen vil oppleve at dette går lengre tid. 

Å være klar over hvilken bivirkninger som kan komme og at de høyst sannsynlig bare er midlertidig, vil hjelpe deg i å pushe deg gjennom den første harde uken. Med de rette tiltakene vil symptomene forsvinne.

Kramper – Kramper spesielt i leggene er vanlig da du starter en ketosediett. Det er oftest verst om natten eller om morgenen. 

Dette er et tegn på at du mangler mineraler spesielt magnesium. Sørg for å drikke rikelig med vann og bruke rikelig med salt på maten.

Redusert fysisk kraft – De første dagene etter at du starter med en ketosediett vil du merke at du ikke vil føle deg like fysisk sterk som vanlig. Etter hvert som kroppen venner seg til den nye kosten vil energien komme tilbake, og sannsynligvis føle deg bedre en noen gang

Om du føler at du ikke klare å fungere like bra på trening kan et være lurt å ta noen karbohydrater et par timer før. Fettforbrenning er mer aerob en karbohydrater. Det vil si at du kan få problemer med de mest eksplosive løftene, eller korte økter. Når det kommer til lengre økter og turer vil dette være en helt annen historie, da du vil oppleve at du aldri går tom.

Dårlig ånde og hvit tunge – Noen opplever dårlig ånde på en ketosediett. Forbrenning av ketone bodies lager en lukt som vil komme ut når du puster. Dette vil begrenses over tid da du vil forbrenne ketone bodies mer effektivt.

Å øke mengden grønnsaker og senke protein inntaket er også lurt, da dette vil hjelpe i å nøytralisere og skylle ut luken. 

Når som du har ryddet opp i kostholdet ditt har endelig kroppen mulighet til å renske gift ut av systemet. Dette vil vises som et hvit belegg på tungen som også kan også gi dårlig ånde.

Fordøyelses besvær – Forstoppelse kan oppstå på en ketosediett. En enkel løsning for mange er å drikke mer vann og øke inntaket av fiber. Om dette ikke fungerer har du sannsynligvis for lite magesyre. 

Har du lite magesyre, vil maten bli sittende i magesekken og du vil få halsbrann/sure oppstøt. Det er faktisk for lite syre som ofte forårsaker dette.

Luft og ufordøyd mat er også en mulighet. Spiser du mye grønt, er det mulig at kroppen mangler egenskapene til å bryte ned disse. Prøv å finne grønnsaker som ikke gir deg disse problemene og begynn forsiktig. Varmebehandlete grønnsaker er lettere å fordøye enn hva rå grønnsaker er.

Har problemer med fordøyelsen bør dette være hovedfokuset ditt. I så fall anbefaler jeg GAPS-diett

Dårlig søvn – Du vil høys sannsynlig oppleve bedre søvnkvalitet på denne dietten. Fett og proteiner er tyngre å fordøye enn enkel karbohydrater, Dette kan gjøre det vanskelig å sove om du spiser før leggetid. Prøv å legge det siste måltidet til et par timer før leggetid.

Søvn er viktig for at at kroppen skal venne seg til fettforbrenning raskest mulig. Gjør dette til en prioritet. Bruk tilskudd som magnesium og kalium, samt urter som kamille vil hjelpe deg i å roe ned på kvelden.

Se: Kan et keto kosthold påvirke søvnen din?

Hva kan du gjøre for å unngå bivirkningene?

Nå som vi har gått gjennom de vanligste symptomene skal vi ta en nærmer titt på tiltak du kan gjøre for at hele denne prossess skal gå knirkefritt behagelig.

Hydrering – Å holde kroppen hydrert er alltid svært viktig, spesielt på en ketosediett. Karbohydrater holder naturlig på vann. Uten karbohydrater blir vann skylt fortere ut av systemet. Sørg for å drikke litt mer enn vanlig, men ikke overdriv da dette vil skylle ut elektrolytter og faktisk gjøre deg mer dehydrert.

Elektrolytter – Nå som du har økt vanninntaket må du også sørge for at du får tilstrekkelig med elektrolytter. Sørg for at tilstrekkelig magnesium, kalium og salt er en del av kostholdet. Gode kilder er avokado, grønnsaker og mørk sjokolade (uten tilsatt sukker.) Bruk gjerne tilskudd i startfasen. Sørg for at saltet du bruker er av god kvalitet da dette inneholder mer mineraler.

Enzymer – Fett og proteiner trenger helt andre enzymer enn hva karbohydrater trenger for å brytes ned. Det tar tid å gjøre om på disse, derfor kan det vær lurt å bruke tilskudd for å gjøre det enklere for kroppen.

Bruk enzymkomplekser før måltider for å sørge for at kroppen utnyttelser næringsstoffene. Høyst sannsynlig har både protein og fett mengden økt for deg på denne dietten. Magesyren din er ikke i stand til å takle dette. Bruk naturlig økologisk eppleedik som du får kjøpt på helsekostbutikken. Denne vil naturlig lage mer magesyre. Drikk det før hver måltid og du vil se en rask bedring.

Oppsumering

 • En ketosediett er et kosthold med lavt karbohydratinntak. En typiske ketosediett består av å begrense karbohydratinntaket til bare 20-30 gram per dag og resten fra fett og proteiner. 
 • Fett bør konsumeres i høye mengder når man følger en ketosediett. Fett vil gi 70-80 prosent av alle kalorier, proteiner omtrent 10-20 prosent, og karbohydrater bare 5-10 prosent.
 • En «moderat ketosediett» er et alternativ som fremdeles kan oppmuntre til betydelig vekttap og andre forbedringer i symptomer. 
 • Myten om at mettet fett er farlig er basert på usannheter som enda ikke har blitt bevist.
 • Ha tålmodighet, koppen vil tilpasser seg det nye kostholdet, for noen går de fort, mens for andre går det lengre tid. Husk at i denne perioden kan det være noen ubehaga, men når du kommer over kneiken finnes det en ny verden. 
 • Bare spis når du er sulten og start med periodisk faste. Start å pushe dagens første måltid lengre og lengre utover dagen, slik at du til slutt bare spiser to ganger daglig.
 • Hold deg hydrert og bruk tilskudd av elektrolytter for å unngå der værste bivirkningene i startfasen.

Er du klar for å starte med å gjøre det riktig? I så fall bør du laste ned ketoguiden. her du vil motta tre moduler hvor du får presentert «the basics», «helsefordelene» og «det praktiske».

Veien videre

Bli med i facebook-gruppen og kom i gang med kraftmat! Her finner du likesinnede og svar på dine spørsmål

Vi sender ut ukentlig nyhetsbrev for å gi deg inspirasjon om kosthold og helse. Abonnere Ved å trykke på bjellen under.

Ønsker en veiledning og/eller en plan kan det bestilles i vår butikk.

nyhetsbrev

Motta oppskrifter, tips & Inspirasjon til bedre helse.

Ingen søppelpost. Avmeld når som helst.